Setmana de les Joves Orquestres a Figueres del 13 al 18 de juliol

2014-07-11 15:00

La ciutat de Figueres acull, del 13 al 18 de juliol i per segon any consecutiu, la Setmana de les Joves Orquestres. Un esdeveniment inclós dins la programació del Festival de Peralada i que amb xifres a la mà significa que a Figueres durant sis dies gaudirem de 9 concerts de mig i gran format; i  4 obres del gran repertori simfònic, com són Till Eulenspiegel de Richard Strauss, Don Joan de Richard Strauss, 7a Simfonia d'Antonin Dvorák i Concert de violí de Johannes Brahms (JOCG). En resum, un total de 67 hores de música.

Tot això amb la presència de més de 300 músics d’entre 14 i 25 anys; a més dels 8 professors solistes de l’Orquestra de Cadaqués que, dins del seu projecte pedagògic, s’acompanyen de 60 alumnes, d’entre 16 i 20 anys.

Recordar que el projecte de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG) és una de les activitats a la qual l’Orquestra de Cadaqués vol dedicar un major esforç i valora més important, perquè entén que és una aposta decidida de futur. Una orquestra que assumeix l'organització de les trobades de la Jove Orquestra amb la col·laboració del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, així com de les 14 escoles de música de grau mitjà de la demarcació de Girona.

Aquest any, el concert inaugural anirà a càrrec de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sota la direcció de Manel Valdivieso. A més es  comptarà amb una orquestra anglesa -la Loughborough Endoweed School-, la Jove Orquestra de Figueres i la Banda Municipal de Figueres com a formacions amfitriones, la Banda de l'Escola de Música i Dansa de Palafolls, tres concerts de cambra a la plaça de l'Ajuntament i el concert de cloenda a càrrec de la JOCG, tancant una setmana intensa amb el concert de violí de Brahms, amb la violinista Alexa Farré, membre de la JOCG fins l'any 2013 i la 7a Simfonia de Dvorák, tot sota la direcció de Jaime Martín.

Des del 2013, la capital de l’Alt Empordà acull l'estada anual la primera quinzena de juliol. Des d'aquell moment, el projecte elaborat de forma conjunta amb l'Ajuntament de Figueres adquireix una nova dimensió convidant a altres joves orquestres a realitzar concerts al llarg de la setmana de l'estada. L'any passat es van realitzar 5 concerts: la Jove Orquestra de Figueres (JOF), com a orquestra amfitriona, va obrir l'estada, l'orquestra convidada va ser la Joven Orquesta de la Comunidad de Madrid (JORCAM), es van fer dos concerts de cambra a la Plaça de l'Ajuntament i el concert de cloenda a càrrec de la JOCG interpretant la 1a simfonia de Mahler sota la direcció del titular de l'Orquestra de Cadaqués, Jaime Martín. 

El regidor de Cultura, Josep Maria Godoy, valora “molt positivament que Figueres pugui gaudir d’aquesta setmana dedicada a les joves orquestres i que a més sigui un projecte compartit amb l’Orquestra de Cadaqués i el festival de Peralada. La voluntat del consistori està en què de cara a futures edicions, la Jove orquestra de les comarques gironines, ja pugui comptar amb un bon nombre d’alumnes del Conservatori Municipal de Figueres que té prevista la seva obertura el proper mes d’octubre”.

En aquesta línia del foment de l’estudi de la música de grau professional, ben aviat s’anunciarà una nova col·laboració d’estudiants de música de la comarca amb una orquestra professional.