Setanta mitjans terrestres continuaran lluitant contra el foc aquesta nit entre Llançà i el Port de la Selva

2021-07-16 22:00

Bombers de la Generalitat continuen treballant per poder estabilitzar l’incendi forestal de Llançà. Es tracta d’un foc topogràfic empès per la tramuntana, tot i que es preveu que a partir de les 22 hores hores disminueixi la intensitat. El foc, en el flanc dret, s’està obrint pel coll de Perer, en direcció l’ermita de Santa Elena. En aquests moments, les zones més obertes de l’incendi són el cap i la part alta dels flancs.

Amb l’arribada de l’ocàs els mitjans aeris es retiren del lloc i continuen les maniobres intenses i combinades dels efectius terrestres amb línia d’aigua, eines manuals i la utilització del foc tècnic. Amb la línia d’aigua s’apaga i es mulla zona cremada, però a més també es remulla zona verda perquè amb l’arribada de les flames perdin intensitat. Amb el foc tècnic es redueix el combustible d’una línia paral·lela al perímetre de l’incendi per rebaixar la intensitat del foc.  A més, s’ha comptat amb el suport de maquinària pesant.

El dispositiu terrestre dels Bombers mantindrà durant la nit la setantena de dotacions entre les quals hi ha camions d’aigua, vehicles lleugers de coordinació i comandament, unitats dels GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) i dels EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal), així com també efectius i la unitat sanitaritzada del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb el Centre de Comandament, que s’ha instal·lat a Llançà.

El SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) ha fet tres assistències a efectius del dispositiu d’extinció: dos bombers i un ADF.

Per la seva banda, els Agents Rurals segueixen amb la investigació oberta per mirar d’esclarir les causes de l’incendi. Es treballa amb la hipòtesi que l’hagués pogut produir una burilla, ja que se n’ha localitzat una al punt d’inici del foc. Les primeres estimacions indiquen que l’incendi afecta una superfície provisional de 118,5 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal. D’aquestes, 72,5 ha a Llançà i 46 ha a El Port de la Selva, i 117,5 ha són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Recordar que es mantenen els desallotjaments preventius de les urbanitzacions del Beleser, Santa Isabel al flanc esquerre, el Monestir de Sant Pere de Rodes al flanc dret, i la urbanització la Vall de Santa Creu al cap de l’incendi. Els ajuntaments de Llançà i el Port de la Selva han posat a disposició de les persones desallotjades diferents punts d’acollida.

Foto: Rosa Saez