Sebastià Roig presenta 'El futur dels nostres avis' al Museu del Joguet

2012-10-16 13:00

El proper divendres 19 d’octubre, a les 20 h, a la sala Brossa-Frègoli del Museu del Joguet de Catalunya de Figueres, tindrà lloc la presentació del llibre El futur dels nostres avis, de l'escriptor i periodista figuerenc Sebastià Roig. És el vint-i-vuitè volum de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona. 

La presentació d’aquesta nova publicació comptarà amb la participació de Xavier Soy, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cooperació Local, Cultural i d'Acció Social; Marta Felip, primera tinent d'alcalde de l'ajuntament de Figueres; Lluís Muntada, director de la col·lecció; Joan Manuel Soldevila, estudiós de la cultura popular, i Sebastià Roig, l’autor.


El llibre 

El futur dels nostres avis omple un buit en la historiografia de la literatura catalana de ciència-ficció i n’explora els inicis (entre els anys 1900 i 1930). És el resultat d’un minuciós treball de recerca en hemeroteques i de rastreig en publicacions catalanes de principis del segle xx, com ara Mirador, Revista de Catalunya o Pèl&Ploma. Roig hi ha trobat moltes obres de la literatura catalana de ciència ficció injustament oblidades, i, a través d’aquest llibre, en vol reivindicar el prestigi i la necessitat que siguin conegudes per tot lector inquiet. 

Explica Salvador Macip en el pròleg del llibre que «mentre que tothom coneix pioners com H.G. Wells o Jules Verne, pocs han sentit a parlar dels nostres propis clàssics, com són Homes artificials (1912), de Frederic Pujulà i Vallès; L'illa del gran experiment (1927), d’Onofre Parés, o Retorn al Sol (1936), de Josep Maria Francès». 

Amb El futur dels nostres avis Roig repassa, precisament, novel·les, contes, peces teatrals, poesies i un gran nombre d’articles en llengua catalana que toquen la ciència-ficció i, al mateix temps, analitza l’impacte i les influències a Catalunya d’obres d’autors consagrats en aquest camp, com són ara Jules Verne o H.G. Wells. 

Sebastià Roig presenta un viatge extraordinari que permet descobrir científics il·luminats, ciutats subterrànies, homes artificials i civilitzacions futuristes, a través d’un punt de vista didàctic, divulgatiu, creatiu i, al mateix temps, amb erudició i solidesa literària.