Sardanes, conferència i projeccions per a celebrar els 40 anys del Museu Dalí

2014-09-26 09:00

L’associació Amics dels Museus Dalí i l'Ajuntament de Figueres organitzen el proper divendres dia 26 de setembre, a les 21 hores i al teatre municipal El Jardí, un acte per commemorar els 40 anys del Teatre-Museu Dalí de Figueres. 

La festa començarà a les 19 hores amb una ballada de sardanes, dedicades o inspirades per Dalí, a la plaça Josep Pla (davant del teatre), continuarà amb un ball dels gegants Dalí i Gala amb la Colla Gegantera de Figueres i acabarà amb un acte obert a tot el públic a l’interior d’El Jardí. 

L'actriu Txe Arana conduirà la cerimònia que servirà per recordar què han significat per Figueres els 40 anys del Teatre-Museu. El periodista Josep Playà farà un resum de les principals fites d'aquest període i comptarà amb el testimoni d’una quinzena de protagonistes a través de breus entrevistes gravades prèviament pel periodista Carles Pujol. També es projectarà un fragment del No-Do sobre la inauguració del Teatre-Museu el 1974 i una pel·lícula inèdita sobre la inauguració del monument a Francesc Pujols un any més tard. 

L'acte es clourà amb la interpretació de l’himne Hommage a Salvador Dalí per a trompetes, percussió, tenor, piano i cor mixt d’Ernesto Halffter interpretat per un grup de músics de la Banda Municipal de Figueres i la Jove Orquestra Versatile, dirigits per Santi Escura i amb la col·laboració del Cor Harmonia Calellenc i el tenor solista Albert Deprius. Aquesta obra només s'havia tocat el dia de la inauguració del Teatre-Museu Dalí, el 28 de setembre de 1974.

Ballada daliniana
La plaça Josep Pla acollirà, des de les 19 hores, una audició de sardanes amb un programa seleccionat especialment per commemorar l’aniversari del Teatre-Museu. Es tracta de nou obres entre les que s’hi troben sardanes que agradaven al pintor, composicions dedicades a Salvador Dalí i a Gala i d’altres escrites per als municipis on va residir. 

La Cobla Ciutat de Girona interpretarà Per tu ploro (P. Ventura), Daliniana (A. Torrent), Gala (J. Cristau), Bell Cadaqués (F. Mas Ros), La sardana de les bruixes (E. Sans), Port lligat (D. Moner), Sa barretina d'en Dalí (J.Cristau), Daliniana (M. Cano) i Figueres ciutat de genis (E. Vilà).