Sant Climent Sescebes recupera una làpida del segle XIV i inaugura l’exposició d'Aureli Pipó amb una escultura per a l'escola
2012-11-22 08:00Aquest cap de setmana Sant Climent Sescebes celebrarà la seva festa major d’hivern i s'aprofitarà per presentar una làpida del segle XIV. Serà aquest divendres a les 8 del vespre a l'Ajuntament quan es mostrarà aquesta làpida sepulcral i altres troballes procedents de l’església de Santa Fe dels Solers. Tot i que avui l’església de Santa Fe dels Solers és considerada una de les construccions pre-romàniques més interessants de l’Empordà, era inèdita com a monument alt-medieval fins que Joan Badia la va donar a conèixer l’any 1970. Va ser ell que hi va descobrir la làpida sepulcral amb la inscripció “V DIES MARCI ANNO DOMINI MCCCLXXXII OBIT BN DOMENECH” i una part final il·legible, que presenta, també, una decoració en forma de creu inscrita en un cercle feta amb incisions múltiples, de caire eminentment popular.
Serà el propi Joan Badia qui en l’acte de divendres explicarà la importància històrica de la làpida, i el fet de que el municipi l’hagi recuperat i l’exposi públicament ja que a partir d’ara quedarà instal·lada permanentment als baixos de la Casa Consistorial.
A continuació tindrà lloc a la Sala del Casal del Centre Social La Concòrdia l'obertura de l’exposició d’escultures d'Aureli Pipó que es podrà veure els dies de la festa.
En aquesta mostra s’hi han ajuntat dues voluntats: la de l’ajuntament que vol oferir un esdeveniment cultural de qualitat, fet per gent de casa, i la de l’artista que fa donació del seu art en forma d’una escultura. L’autor deixarà veure les seves escultures en fusta i aram, on mostra el seu mestratge com a cisellador i, especialment, la seva creativitat. De les tretze obres presentades n’hi haurà una que no tornarà al taller de Vilartolí. Es tracta de la titulada “Elogia la cultura”, que amb la inscripció La cultura et fa lliure, quedarà instal·lada al vestíbul de la nova escola, gràcies a la donació que n’ha fet l’artista.
Aureli Pipó i Pié va nèixer a Barcelona, però és un santclimentenc més ja que viu a Vilartolí, on cap el 1980 va comprar una casa en la qual va instal·lar el taller on encara uneix la seva ànima de creador amb l’ofici d’artesà per a donar obres d’artista. A l’adolescència, va ser alumne de l’Escola Massana i va aprendre l’art del cisell al taller Mercader Miret, treballant per a les principals joieries catalanes, i creant el seu propi taller. Dissenyador i creador de joies, va adaptar el cisell a la llibertat de la creació artística. El seu art també es pot admirar a l’església parroquial de la població.
La Festa Major s'allargarà fins diumenge amb diferents actes.