Salvem l'Empordà i el Fòrum l'Escala-Empúries, amb el suport de SOS Costa Brava, s'oposen al projecte d'aeròdrom de l'Escala

2020-08-07 10:00

Salvem l'Empordà i el Fòrum l'Escala-Empúries, amb el suport de SOS Costa Brava, s'oposen al projecte d'aeròdrom de l'Escala. Per aquesta raó, s'inicia una campanya d'oposició al projecte amb una xerrada informativa que es realitza dissabte a les 7 de la tarda a l'Escala i una recollida de signatures del manifest 'Per una Escala lliure d'aeròdroms'.

El projecte d’aeròdrom es troba en una fase de tramitació molt incipient, en fase de consultes prèvies sobre la necessitat de fer una avaluació ambiental del projecte i les consideracions associades. La IAEDEN-Salvem l’Empordà han intervingut en aquesta fase de la tramitació de l’expedient mostrant la insostenibilitat del projecte. 

Les raons principals per les quals s'oposen al projecte són: 

1. L’Escala té un terme municipal reduït i li queda poc espai no urbanitzat. L’aeròdrom està situat en una àrea de sòl no urbanitzable d’interès agrari i paisatgístic que cal conservar. El projecte d’aeròdrom no és compatible amb aquests usos. 

2. L’Escala forma part del Parc Natural del Montgrí, Baix Ter i Illes Medes i el seu futur passa per conservar aquests espais protegits. La conservació dels espais natural són garantia de benestar, salut, funcionalitat ecològica i futur. 

3. El projecte d’aeròdrom té unes afectacions d’elevat abast per la contaminació acústica i per l’ocupació d’espai aeri. Viladamat té un aeròdrom i es troba a 4 km de distància del projecte de l’Escala. El servei ja està garantit i no cal seguir ocupant l’Empordà de manera insostenible amb nous aeròdroms. 

4. El canvi climàtic és una realitat i les conseqüències seran molt greus. Ara toca fer projectes que minimitzin el risc i mitiguin els gasos d’efecte hivernacle. 

Per tot plegat, Salvem l’Empordà i el Fòrum l’Escala Empúries, amb el suport de la plataforma SOS Costa Brava, han iniciat una campanya per oposar-se al projecte i sol·licitar que no s’iniciï l’aprovació inicial. 

Per començar els ecologistes anuncien un parell d’accions:
1. D'una banda una xerrada informativa al Centre Cívic de Camp de Pilans de l’Escala, aquest dissabte 8 d’agost a les 7 de la tarda. Intervindran: Marta Ball-llosera de la IAEDEN-Salvem l’Empordà, Jordi Estèvez del Fòrum l’Escala Empúries i la Mercè Rovira com a membre de la plataforma de Bellcaire (doncs sembla que aquest projecte podria tenir-hi lligams).

2. I una ecollida de signatures del manifest “Per una Escala lliure d’aeròdroms” www.iaeden.cat/aerodrom_lescala