Salvem l'Empordà fa balanç de 9 anys de lluita

2011-06-16 11:00

Reproduïm el comunicat de Salvem l'Empordà amb motiu del seu novè aniversari:

El juny de 2002 la IAEDEN (Institució altempordanesa per a la defensa i l'estudi de la natura) fa ver una “Crida urgent en defensa de l'Alt Empordà”, demanant a la societat civil de fer front comú davant el procés urbanístic irreparable. De la resposta d'un centenar de persones va néixer la plataforma cívica Salvem l'Empordà, un moviment assembleari i lliure operant amb el suport logístic de la IAEDEN. L'any 2008 la plataforma es va incorporar formalment a la IAEDEN, com el seu braç reivindicatiu i de defensa del territori.

Aquest juny, doncs, Salvem l'Empordà celebra el seu novè aniversari, recordant les campanyes guanyades, causes perdudes i les batalles que, malauradament, encara perduren. Dels casos guanyats destaquem:

- Fluvià Marina: enderrocat i la gola del Fluvià salvada

- Zona industrial de Roses: declarada il·legal (sentència)

- Camps de golf de Vilanera (l'Escala): espai inclòs al Parc natural del Baix Ter, Montgrí i Illes Medes. Camps de golf de Garrigoles i Cistella: aturats.

- Urbanitzacions de Palau-saverdera, Pau i Armentera: reduïdes

- Urbanització de Santa Magdalena (Terrades): aturada (de moment)

- Pedrera la Calma (Darnius): ampliació aturada

- Macro-granja de porcs a Rabós: una sentència la declara il·legal (però encara en funcionament)

- Macro-granja de Pedret i Marxà: aturada

- Cap de Ras (Llançà): espai protegit pel Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner

- Aeròdrom de Mollet de Peralada: aturat

- Carretera variant per sobre les hortes de Vilabertran: aturada

- Zona prioritària de desenvolupament eòlic a l'Albera: suspesa

- La Vall de Santa Creu (PN del Cap de Creus): salvada (o almenys ho semblava fins fa dues setmanes...)

Estem convençuts que hem salvat algun tros de l'Empordà. Però també queda palès en aquest llistat que algunes victòries no s'han complert i d'altres han acabat sent temporals. L'exemple de la macro-granja de porcs a Rabós demostra no només que la via judicial és lenta -la granja ja estava funcionant quan es va sentenciar-, però també que no n'hi ha prou amb guanyar davant dels tribunals, perquè en aquest país no s'enderroca res. La pràctica més habitual és la de legalitzar els fets consumats (vegeu, com a exemple recent, les naus industrials en sòl rústic a Palau de Santa Eulàlia). Altres victòries han resultat ser temporals, perquè l'oponent no acaba de desistir: ara mateix la Vall de Santa Creu i la seva exclusió del parc natural del Cap de Creus torna a ser notícia després d'haver guanyat dos contenciosos administratius. En el cas de la zona industrial de Roses, guanyat al Tribunal Suprem, les administracions locals fins i tot han declarat que no pensen complir la sentència.

Davant d'aquesta situació i d'aquestes perspectives, Salvem l'Empordà ha continuat les seves actuacions i reivindicacions sempre amb el convenciment que cada poble, cada hectàrea, cada espècie salvada s'ho valen. A llarg d'aquests darrers nou anys, Salvem l'Empordà s'ha convertit en un referent per a la defensa del territori: Per les administracions, perquè ens hem fet experts en la planificació territorial i lleis urbanístiques. I per molts ciutadans que recorren a nosaltres quan es veuen impotents davant les decisions i actuacions dels governants. Hem donat i donem suport tècnic, material i humà a altres plataformes que s'han format en aquest temps com són No a la MAT i Defensem el Tren. Formem part de la Coordinadora d'entitats per evitar la desmesura eòlica a l'Empordà. Com a membre de la federació d'Ecologistes de Catalunya estem en contacte amb altres entitats i plataformes del país per incidir conjuntament en temes d'àmbit català. I estem indignats perquè, independentment del color polític de torn, la feina no se'ns acaba.

La IAEDEN ha estat sempre i és el suport indispensable de Salvem l'Empordà. Sense la seva infraestructura i la experiència de la seva gent, la plataforma segurament hagués trobat el camí més complicat. El recolzament dels socis de la IAEDEN i dels amics de Salvem l'Empordà i el suport de molts voluntaris han aportat els recursos necessaris implícits en la defensa, al carrer o davant dels tribunals, del territori.

L’assemblea mensual, aquest divendres, 17 de juny, a Vilajuïga, dedicarem a reflexionar sobre els nou anys de vida de Salvem l’Empordà i sobre com encarar estratègicament el proper any. Afrontem el desè any preocupats per què els polítics han començat a utilitzar la crisi econòmica com a excusa per retallar i disminuir la protecció del medi ambient. Quan entendran que la natura i el paisatge també són valors afegits que garantiran el benestar en el futur? Però també afrontem aquest repte amb la certesa que encara ens queda molta corda. Perquè, en el fons i malgrat els obstacles, participar en la defensa i ajudar en la conservació de l'Empordà ens fa sentir millor que observar passivament la seva destrucció. SALVEM L'EMPORDÀ: PER MOLTS ANYS!