S’inicien les obres del nou laboratori arqueològic de la Ciutadella de Roses

2010-04-14 18:15

Aquesta setmana s’han iniciat les obres per a la incorporació d’un laboratori arqueològic en el recinte monumental de la Ciutadella, concretament a la casamata adossada al portal de Terra del recinte emmullarat. El projecte, que es complementarà amb la restauració com a magatzems arqueològics de dues casamates més situades al Baluard de Sant Andreu, té per objectiu donar continuïtat a les campanyes arqueològiques que es desenvolupen periòdicament en aquest espai.

Les obres del nou laboratori consisteixen en la construcció d’un forjat intermedi en l’espai interior de la casamata per tal de crear dos nivells, un en la planta baixa que s’utilitzarà de recepció de materials i magatzem, i un altre en la planta primera que acollirà l’àrea de laboratori pròpiament dit, amb dues sales de treball. El projecte també inclou la instal·lació d’un muntacàrregues i la climatització de tot l’espai.

A l’exterior del laboratori s’instal·larà un porxo que permetrà realitzar les tasques de neteja de materials i de fase prèvia a la recepció. La superfície total construïda serà de 228 m2 i les obres, que duraran 2 mesos, tindran un cost de 155.000 euros. Posteriorment, es dotarà l’espai de l’equip i materials necessaris pel seu ús com a laboratori d’arqueologia.

Paral·lelament, el Departament de Cultura i Patrimoni també treballa en aquests moments en l’aprovació del projecte reformar properament altres dues casamates –aquestes situades en el Baluard de Sant Andreu-, per a la seva incorporació com a magatzems arqueològics i aula didàctica complementària.

Amb aquestes actuacions es vol donar suport i continuïtat al programa d’intervencions arqueològiques que es realitzen periòdicament a la Ciutadella. La voluntat municipal és la d’aprofundir en el coneixement de les diferents ocupacions històriques del jaciment, amb l’objectiu de la seva posada en valor i el seu apropament al públic en general.