S'ha presentat el segon volum de les "Històries de l’I·lustre Col·legi d’Advocats de Figueres"

2011-05-05 11:00

Les dades del Registre Civil de Figueres anteriors a l’any 1936 es conserven gràcies a la intervenció de l’advocat figuerenc Francesc Lagresa, que el va salvar de la crema indiscriminada del comitè antifeixista constituït a Figueres el juliol de l’any 1936, amb un argument prou convincent:“Si cremeu els llibres del Registre Civil tots vosaltres sereu uns fills de puta”, va advertir Lagresa al grup de milicians que pretenien cremar els documents. 

“No veieu que després, quan vosaltres mateixos tingueu necessitat de justificar el nom dels vostres pares no ho trobareu enlloc i no es podrà certificar el seu nom?” va argumentar Lagresa, per afegir ”sereu fills de ningú, de pares desconeguts”. Davant d’aquesta reflexió, el comitè antifeixista, que pretenia cremar els papers “per tal d’imposar un nou règim” va decidir mantenir intactes les dades de tots figuerencs nascuts abans de la Guerra Civil.

Aquest és només un dels molts fets insòlits històrics que revela el segon volum de les “Històries de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Figueres”, escrit per l’advocada figuerenca Montse Soms, i que abraça tota l’etapa que va des de l’any 1936 fins al’actualitat. Es tracta de la continuació del primer volum, que relata els fets compresos entre els anys 1841 i 1936, que es va presentar l’any 2009 i que va resultar guardonat amb el premi el premi“ Degà Roda Ventura” de publicacions jurídiques d’àmbit estatal que convoca el Col·legi d’Advocats de Barcelona.

 

El museu Dalí també es va gestar amb un advocat

Salvador Dalí també va confiar en un advocat a l’hora de gestar la que va ser la seva més gran obra: el Teatre Museu Dalí de Figueres. El llibre de Montse Soms destaca el rellevant paper que va tenir l’aleshores alcalde de la capital altempordanesa, l’advocatf iguerenc Ramon Guardiola, en la transformació de l’antic i desballestat teatre i la Torre Gorgot, en l’actual temple mundial del surrealisme: el Museu Dalí i la Torre Galatea. Quan només portava un any a l’alcaldia, Guardiola, va proposar a Dalí de fer-hi allà el seu museu, una idea que a l’artista li va semblar “fascinant” per la seva ubicació al costat de l’església de Sant Pere -on havia estat batejat-, perquè va ser l’escenari de la seva primera exposició i perquè es considerava un “pintor teatral”.