Roses integra la digitalització en els contenidors tèxtils per millorar la traçabilitat del residu tèxtil

2023-09-27 19:00

L’Ajuntament de Roses ha començat a formar part del projecte “Teixint rutes cooperatives”, una iniciativa que optimitza les rutes de recollida de roba de manera intel·ligent, amb l'ajuda d'uns sensors volumètrics en els 16 contenidors tèxtils instal·lats a la població i una plataforma digital que en permet el seu monitoratge. 

La iniciativa pretén optimitzar la recollida del residu tèxtil en el municipi i generar un impacte mediambiental i social positiu.

En primer lloc, els sensors connectats a la plataforma permeten obtenir una imatge precisa de la ubicació dels contenidors de què disposa Roses, del nivell de roba que tenen i de l’estat en què es troben. D’aquesta manera, s’ofereix un servei més efectiu de recollida de tèxtil. En el primer moment en què el sistema detecta que un contenidor ja està ple, s’activa una flota de camions per recollir tota la roba i portar-la a les instal·lacions corresponents, evitant així incidències com ara el desbordament del residu tèxtil.

En segon lloc, els sensors volumètrics connectats a la plataforma digital cooperativa permeten estalviar trajectes innecessaris de la flota de recollida del residu tèxtil. Atès que els aparells es connecten en temps real amb l'eina digital, poden obtenir dades exactes que permeten una ruta precisa dels vehicles. D’aquesta forma, es minimitza la petjada de carboni que comporten els combustibles fòssils i es programen les rutes amb una major eficiencia en el temps de treball.

El procés d'instal·lació dels sensors volumètrics neix de la vinculació del municipi amb la Cooperativa Roba Amiga, dedicada a la formació i a l’ocupació de persones en situació de vulnerabilitat social que es troben en un itinerari d'inserció sociolaboral. Aquest projecte rep el suport de la Unió Europea dins del Pla de Recuperació, Transició i Resiliència, finançat per la Unió Europea - Next Generation EU i el Ministeri de Treball i Economia Social.