Retrospectiva de Dalí a Moscou amb un centenar d'obres

2011-08-30 17:00

 

Coincidint amb l’Any Dual Espanya-Rússia,  el pròxim dia 2 de setembre s’inaugura en el Museu Pushkin de Belles Arts de Moscou l’exposició que portarà per títol "Salvador Dalí: a retrospective". Es tracta de la mostra antològica d’obra original de l’artista més gran que mai s’hagi celebrat al país. Es podrà veure des del 3 de setembre fins al 13 de novembre de 2011. Als actes inaugurals hi assistiran el flamant ambaixador espanyol a Rússia, Excm. Sr. Luis Felipe Fernández de la Peña, així com el Ministre de Cultura rus, Excm. Sr. Aleksandr Avdeev, Sra. Irina Antonova, directora del Museu Pushkin, i Sr. Joan Manuel Sevillano, gerent de la Fundació Dalí.

L’exposició realitza un recorregut exhaustiu per la producció daliniana des dels anys 20 fins les seves darreres teles. Ofereix al visitant l’oportunitat d’apreciar l’evolució, no tan sols tècnica, sinó també de les seves influències, recursos temàtics, referents ideològics, simbolisme, del seu original univers.

Ha estat possible gràcies a obres prestades exclusivament per la Fundació Gala-Salvador Dalí i ha gaudit del patrocini de la fundació cultural russa The Link of Times. Salvador Dalí: a retrospective és el resultat de la investigació i la col·laboració entre els equips de la Fundació Dalí i el Museu Pushkin. La detallada selecció d’obra realitzada per ambdues institucions organitzadores pretén oferir al públic moscovita una mirada exhaustiva a la trajectòria vital i artística de Salvador Dalí així com també explorar l’última etapa del Mestre. Reuneix un centenar de peces: 25 olis, 20 aquarel·les, 70 dibuixos, així com nombroses fotografies.

La directora del museu Pushkin, Irina Antonova i els comissaris de la mostra, Montse Aguer, directora del Centre d’Estudis de la Fundació Dalí i Alexei Petujov, conservador del museu rus, coincideixen en què aquesta mostra aportarà nous elements per aprofundir en el coneixement de la producció daliniana a un públic que ha mostrat un gran interès per l’artista i la seva musa Gala, nascuda a Kazan. El dissenyador del projecte expositiu és el reputat pintor rus Boris Messerer, escenògraf del teatre Bolshoi.


Altres objectius del projecte

Més enllà dela divulgació de l’obra de Dalí arreu del món, aquest projecte de la Fundació Gala-Dalí s’emmarca dins d’una àmplia estratègia d’apropament al públic rus. L’exposició en el Museu Pushkin culmina un procés iniciat al 2000 per la Fundació Dalí de captació de visitants russos al Triangle Dalinià. El turisme rus a Espanya i, concretament a la costa catalana, incipient llavors, avui està plenament consolidat i, en efecte, s’ha convertit en el tercer grup de visitants als museus de la Fundació Dalí.

Durant aquest període, no tan sols s’han anat desenvolupant relacions estables amb les organitzacions generadores de fluxos turístics russos, sinó que s’han anat formant guies i s’han traduït a aquest idioma les guies dels museus Dalí i tota mena de materials didàctics i divulgatius sobre la vida i obra de Salvador Dalí i la seva esposa Gala.

Autoretrat amb coll rafaelesc
c. 1921