Rafel Bruguera (PSC) adverteix que una majoria del PP frenaria la utilització de les llengües de l’Estat al Senat

2011-10-19 18:00

El cap de llista al Senat per Girona del PSC Rafel Bruguera és partidari d’avançar en la reforma de la cambra per convertir-la en el punt de trobada dels governs autonòmics amb el  govern de l’Estat.

Bruguera ha dit que una majoria del PP frenaria la introducció de les llengües de l’Estat al Senat i dificultaria en gran mesura la reforma per convertir-lo en una autèntica cambra de representació territorial. Els PSC creu en la incorporació del català, el gallec i l’euskera al Senat i en la reforma de la cambra per adaptar-la al model d’Estat compost que defensa l’ideari socialista. “El PP no creu en l’Estat descentralitzat i les veus que demanen la supressió de la cambra són producte d’un càlcul polític de molt curta volada”, reflexiona el cap de llista al Senat dels socialistes per Girona, Rafel Bruguera.

La presència del català, el galleg i l’euskera al Senat ha estat, en gran part, gràcies a la insistència i la voluntat de les forces de progrés. De fet, l’Entesa Catalana hi ha jugat un paper de gran rellevància perquè les mocions es puguin debatre en les diferents llengües que representen el conjunt de l’estat. És el principi d’un procés. “Que al Senat es parli català, gallec i euskera és un primer pas. Aquest primer pas ha de tenir continuïtat. El tindrà amb les forces de progrés. El PP, en canvi, és la garantia que aquestes llengües no s’hi utilitzaran”, analitza el candidat Rafel Bruguera.

“De fet, el PP no creu en l’Estat descentralitzat i per això no contempla aquest model d’introducció de l’ús de les diferents llengües a la cambra”, constata el cap de llista dels socialistes. “Nosaltres defensem l’Estat federal i per avançar en aquesta línia és imprescindible un Senat federal que representi el conjunt del territori. El Senat ha de ser el punt de trobada dels governs autonòmics amb l’Estat”, hi afegeix Bruguera, que és partidari de la reforma de la cambra i del sistema d’elecció dels senadors que, necessàriament, implicarà la reforma.