Puig i Pelegrí adverteixen que l'estiu no s'ha acabat i que no es pot abaixar la guàrdia

2012-07-30 20:00

Els consellers d’Interior, Felip Puig, i d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí han comparegut avui dilluns davant la Comissió d’Interior del Parlament per tal d’informar sobre la gestió de l’incendi de l’Alt Empordà.

Puig ha recordat que "veníem advertint que ens trobaríem en una situació complicada" després d'haver patit l'hivern més sec dels darrers 40 anys. I ha avisat que  "l'estiu no s'ha acabat, les condicions no han canviat, i per tant, no podem baixar la guàrdia".

El conseller d'Interior ha deixat clar que els objectius prioritaris dels bombers van ser "la protecció de les persones, dels béns i dels nuclis habitats”. "A l'inici, s'escapava per sobre de les capacitats d’extinció", ha reconegut Puig, tot explicant que hi havia flames de 20 metres d'alçada, "però mai es va perdre la capacitat d’actuació".

Pel titular d'Interior, "incendis com aquest, superen els mitjans disponibles" i ha negat les acusacions de manca d'efectius i de reducció del pressupost. "Ha estat un gran incendi forestal" que s'ha pogut combatre de forma satisfactòria gràcies "a la coordinació entre els diferents grups d’emergències i la cooperació d'efectius arribats d'arreu". Segons el conseller, en aquesta campanya "gastarem un 10 % més del que vam gastar l'any passat".

Així mateix, Puig ha negat que els bombers haguessin arribat una hora tard a l'incendi de Portbou i ha deixat clar que "hi va haver un lideratge únic per part del cos de bombers". El conseller ha agraït la feina feta "pels professionals que han fet possible apagar un foc devastador"  i ha remarcat que el Departament d'Interior, "un cop extingit avui el foc, farà un balanç més exhaustiu sense cofoisme ni conformisme". 

Per la seva part Josep Maria Pelegrí ha assenyalat que el Govern ha començat els tràmits per constituir un clúster de la fusta i la biomassa, i ha senyalat com a essencial el recolzament a les indústries derivades del sector forestal català, que ha de ser clau per la creació de demanda i per garantir la gestió forestal sostenible, i aquesta ha de fer possible doblar la taxa d’autoproveïment del mercat forestal català. També es prioritzarà la recerca aplicada per crear indústries de valor afegit que donin sortida a la fusta.

El conseller Pelegrí ha assenyalat també que s’estudiarà la possibilitat d’una modificació legislativa perquè els presos puguin commutar pena prestant serveis a la societat vinculats a treballs en l’àmbit forestal.