Protecció Civil demana extremar la precaució davant l'arribada d'un episodi de mala mar a partir de la matinada

2018-12-13 16:00

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) davant l’episodi de fort onatge previst pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir de la propera matinada.

Segons l’SMC a partir de mitjanit d'avui i fins mitjanit de demà, hi poden haver onades de fins a 4 metres que provoquin afectacions al front marítim de la meitat nord del litoral i de Terres de l'Ebre. Durant aquest episodi de meteorologia adversa es donaran a la vegada fortes ratxes de vent de component est i nord, provocant mar creuada al Delta de l'Ebre i afectacions a la meitat nord del litoral català.

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat. Pel que fa al temporal marítim recordeu que les onades poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Encara que hi hagi diverses onades d’una mateixa alçada, una pot ser més gran que les altres i arrossegar-vos mar endins. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant.

Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat als ajuntaments costaners el tancament dels accessos a espigons, esculleres, i altres punts perillosos on un cop de mar pot arrossegar algú. Si un municipi ha tancat els accessos a espigons o altres zones, respecteu aquesta restricció i no us poseu en perill.

Prealerta Pla VENCAT 

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla d’emergències per ventades a Catalunya per la previsió de fortes ventades a partir del vespre que acompanyaran al fort onatge. Segons l’SMC a partir d'avui al vespre i fins demà a mitjanit bufarà vent que pot superar el llindar els 90 km/h a les comarques del litoral de Girona i del nord de Barcelona.

Protecció Civil ha sol·licitat als ajuntaments on es preveuen les afectacions més importants que reforci es elements d'il·luminació nadalenca i altres elements del mobiliari urbà i els accessos a parcs i jardins i el control dels accessos al front litoral per evitar incidències greus.