Protecció Civil de la Generalitat posa en Prealerta el pla INUNCAT per l'episodi de pluges previst dijous

2014-04-02 17:00

Protecció Civil de la Generalitat DGPC posa en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió d’un episodi de pluges demà dijous 3 d’abril. Aquestes pluges podrien superar els llindars d’intensitat i d’acumulació.

D’acord amb la darrera previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) s’espera un episodi de pluges per dema dijous 3 d’abril, que s’inicia pel sud de Catalunya i al llarg del dia anirà estenent a la resta del territori. Pel que fa a l’episodi de pluges intenses, segons l’SMC podrà afectar pràcticament tot el territori, excepte el quadrant nord-oest de Catalunya. Les precipitacions aniran acompanyades localment de calamarsa i tempesta. Les pluges podran superar els 20 litres/m2 en 30 minuts. 

Pel que fa a l’episodi de pluja acumulada, segons l’SMC afectarà a les comarques del nord de Catalunya. En aquesta zona, és poden superar acumulacions d’aigua superiors als 100 litres/m2 en 24 hores.

A més, segons l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) degut a la combinació d’aquest episodi de pluges amb les temperatures actuals més elevades es pot accelerar el desglaç de la neu, enguany amb gruixos elevats per sobre del promig sobretot al Pirineu Occidental. Aquest fet que pot comportar augments en els cabals dels rius, sobretot a la Val d’Aran i a la conca alta del Pallars Sobirà. En aquest sentit, i tot i que no s’esperen afectacions greus, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) s’ha posat en contacte amb els municipis i els consells comarcals de la Val d’Aran, del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça per què incrementin la vigilància davant possibles afectacions per l’augment de cabals.

Des de Protecció Civil es recomana molta precaució a la ciutadania a prop de lleres, rius i guals i en totes les activitats previstes a zones de muntanya i a l’aire lliure en general si us trobeu en una zona on descarrega amb força.  En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, busqueu l’aixopluc als punts més elevats i espereu que passi la tempesta, i sobretot eviteu travessar guals, rieres, torrents i rius en general malgrat semblin portar poc cabal, ja que es poden incrementar de forma sobtada. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions.

Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.