Protecció Civil de la Generalitat demana precaució davant la previsió de nevades generalitzades dissabte

2021-01-07 18:30

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en PREALERTA el pla NEUCAT per la  previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi de nevades que comença avui a les Terres de l’Ebre i que es preveuen generalitzades dissabte.

L’SMC informa que avui poden acumular-se, a les comarques de Terres de l’Ebre gruixos de neu superiors al 5 cm per sobre dels 600 metres. També podran acumular-se més de 10 cm per sobre dels 900 metres a la meitat sud de Catalunya. Demà divendres la cota de neu baixarà a zero i es preveu que pugui nevar al terç sud de Catalunya, sobretot a partir de la tarda i fins la matinada.

De cara a dissabte, la previsió és que  les nevades es generalitzin a tot Catalunya excepte el terç nord oest (Pirineu de Lleida) i que pugui nevar a qualsevol cota fins a mig matí. Amb el pas de les hores la cota anirà pujant, tot i que amb una gran variabilitat. A més, al terç sud del país, per sobre del 800 metres es podran superar els 30 cm de neu.

Aquest matí s’ha reunit una part del Comitè tècnic del Pla NEUCAT, sobretot la part operativa del comitè, com ara Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit per valorar les previsions. A posteriori s’ha fet una reunió amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per tal d’informar-los de la situació, de la previsió meteorològica i del seguiment de l'episodi per part del Comitè Tècnic del pla NEUCAT.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania, de cara a la mobilitat per aquestes zones, que estigui atenta a les previsions meteorològiques i que consulti les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les nevades a interior.gencat.cat/nevades.

Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible. Recordeu també que hi ha restriccions a la mobilitat per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.