Protecció Civil alerta de pluges abundants que provocaran la crescuda de rius com la Muga o el Ter

2019-10-21 20:00

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per la llevantada prevista a partir de demà i que s'allargarà fins el proper dimecres, amb afectacions per pluges abundants i crescuda de rius i rieres i acumulacions d'aigua a tota la demarcació de Girona.
Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), demà dimarts s’esperen pluges que avançaran de mar cap a terra a tot el litoral i prelitoral i que escombraran de sud a nord i d'oest a est. A partir de migdia tarda s’esperen precipitacions generalitzades, però especialment a litoral i prelitoral, inicialment per les comarques de Tarragona i sud i est de Lleida, i posteriorment desplaçant-se a la tarda a les comarques de Barcelona i de nit i matinada a totes les comarques de la demarcació de Girona.

S’espera un episodi d'acumulació de més de 100 l/m2 en 24hores en qualsevol punt del litoral i prelitoral (des del Baix Camp a l’Alt Empordà) i de 200 l/m2 en 24 hores al nord-est (sobretot a la  serralada transversal: Osona, Garrotxa, Vallès Oriental, Alt Empordà).

Derivat d'aquestes pluges s'espera el creixement del cabals dels rius com la Muga, sobretot a la part final del curs o a la capçalera i desembocadura del Ter. També s'esperen crescudes als afluents d'aquests dos rius, Muga i Ter. 

La mala mar prevista a tot el litoral pot agreujar els efectes de la crescuda de cabals a les desembocadures, per les dificultats de desguàs d'aigua.