Presenten un centenar de propostes en la primera fase dels Pressupostos Participats de Figueres

2017-11-23 16:00

La regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Figueres ha finalitzat aquest dimarts la primera fase dels Pressupostos Participats 2017 en la qual s’han realitzat un total de vuit trobades veïnals amb una participació de dos centenars de figuerencs i figuerenques on s’han pogut debatre i proposar projectes de millora de l’espai públic amb un pressupost de 750.000 €. 

Per dur a terme les trobades veïnals, s'ha dividit la ciutat en vuit zones de treball que, en properes edicions, seran substituïdes pels futurs districtes que actualment es troben en fase de discussió en un altre procés participatiu. 

El procés dels Pressupostos Participats d’enguany s’ha dividit en cinc fases:  la primera, d’informació, difusió del procés i recollida de propostes, que acaba de finalitzar; la segona, de validació i consulta de les propostes, del 20 de novembre a l'11 de desembre; la tercera, de votació de les propostes, de l'11 al 24 de desembre; la quarta, de publicació de resultats, que es farà passat festes i, per últim, l'execució dels projectes seleccionats, que s'iniciarà a partir de febrer de 2018. 

Ara, les propostes recollides, que s’acosten al centenar, es validaran pels tècnics de Serveis Urbans i d’Urbanisme de l’Ajuntament perquè a partir del 4 de desembre es puguin consultar al portal www.fesfigueres.cat i ser votades de l’11 al 24 de desembre per tots els figuerencs censats i majors d’edat. La votació es podrà fer digitalment des de casa o bé presencialment en els punts, dies i hores que pròximament s’anunciaran. Durant el mes de gener, es presentaran els projectes guanyadors. 

El primer tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Francesc Cruanyes, destaca la bona acollida i les ganes de participar que s’ha constatat en totes i cadascuna de les reunions veïnals: “Hem explicat arreu que la tria d’optar per aquesta o aquella inversió correspon directament als ciutadans, i han sorgit multitud d’idees i propostes, sempre al marge de les que l’Ajuntament ha de fer d’ofici”. També subratlla el caràcter experimental d’aquesta primera edició: “Som conscients que el periode deliberatiu aquest any ha estat breu i hem hagut d’esmerçar molt temps en explicar en què consistien uns pressupostos participats. Agraïm la complicitat dels veïns, plegats n’aprenem i segur que els anys vinents el procés anirà molt més rodat” 

La majoria de propostes veïnals passen per la millora de l’espai públic, des de dignificació de jardins i zones d’esbarjo fins a la creació de correcans, millores d’enllumenat, voreres, vials, mobiliari urbà... 

La iniciativa dels Pressupostos Participats del govern municipal compta amb el suport del grup d’ERC i des de la regidoria de Participació Ciutadana s’ha assegurat el consens de tots els grups del consistori.