Presenten l'Any Montserrat Vayreda per a commemorar el centenari del seu naixement

2024-02-01 17:00

L’Any Montserrat Vayreda, impulsat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per commemorar el centenari del naixement de l’escriptora, s’ha presentat avui en una roda de premsa en què han participat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i la comissària de la commemoració, Anna Maria Velaz Sicart.

La directora de la ILC ha explicat que "el gran objectiu és que l’obra de Montserrat Vayreda sigui coneguda i, sobretot, llegida, arreu dels territoris de parla catalana. Que es pugui llegir. Des del convenciment que, si es llegeix, ocuparà l’espai que li pertoca en el nostre patrimoni literari".

L’Any Montserrat Vayreda vol, amb la complicitat d’estaments, associacions i particulars, que la figura de l’escriptora i la seva obra literària sigui coneguda, estudiada i valorada arreu de Catalunya, com ja ho és a la seva terra empordanesa. Aquest és un dels principals objectius d’aquesta celebració durant l’any 2024: situar una poeta singular al lloc que li correspon en el context de la cultura catalana contemporània. Per tal de fer-ho, seran fonamentals les iniciatives editorials que ja s’estan preparant i que permetran que l’autora es pugui trobar de manera extensiva en llibreries.

A més, per difondre l’obra vayrediana en el conjunt de la societat, es vol convidar a entitats, estaments i associacions a participar de forma activa en aquesta commemoració a través de conferències, recitals, sessions poeticomusicals, etc., sense oblidar l’àmbit educatiu, perquè infants i adolescents puguin gaudir i treballar l’autora, ni la jornada acadèmica des de l’òptica dels estudiosos de l’obra i del context històric i artístic en què es va moure l’autora.

Tota la programació ha de servir perquè Montserrat Vayreda sigui tan justament homenatjada com degudament coneguda i llegida arreu de Catalunya, com a escriptora i poeta.

L’inici oficial de la commemoració tindrà lloc el 14 de febrer a l’Auditori Caputxins de Figueres, localitat on va residir gairebé durant tota la seva vida Montserrat Vayreda. A més dels parlaments institucionals, l’acte, coordinat per la Institució de les Lletres Catalanes, presentarà els eixos principals de l’Any i contindrà una taula rodona per parlar del llegat i l’actualitat de l’obra de Vayreda, un tast de l’espectacle “La sensibilitat de la tramuntana” amb l’actor Martí Peraferrer Vayreda i la cantant Glòria Vila Aymerich posarà punt final a la vetllada.

Els mesos de març i abril hi haurà un seguit de cicles i exposicions a la Biblioteca Carles Fages de Climent, de Figueres, dipositària de part de la seva obra escrita i dels llibres de la seva biblioteca personal dedicats pels autors a la poeta.

La biblioteca de Figueres farà inventari i catalogació de documentació generada i rebuda per Montserrat Vayreda, i l’organitzarà en blocs temàtics: vida i obra, homenatges, obra escrita, relació amb artistes.