Premi d’Or d’AVICOM pel documental 'La vida secreta de Portlligat. La casa de Salvador Dalí'

2017-06-15 18:00

El documental La vida secreta de Portlligat. La casa de Salvador Dalí ha guanyat el Premi d’Or en la categoria de llargmetratges de museus que atorga AVICOM (Comitè Internacional per l’audiovisual i les tecnologies de la imatge, secció audiovisual de l’ICOM). Va recollir el guardó ahir dimecres Jordi Artigas, coordinador de les cases-museu de Púbol i Portlligat, de la Fundació Dalí, en una cerimònia que va tenir lloc al Museu de John Amos Comenius, a la República Txeca, en el marc del FAIMP 2.0, Festival Internacional de l’Audiovisual i Multimèdia sobre Patrimoni i Museus. És una competició que compta amb un jurat internacional d’experts que analitzen les millors produccions del món de la museologia.

S’han presentat trenta-quatre projectes en aquesta edició, que competien en les categories de curt, mig i llargmetratge. Entre els finalistes hi havia la National Tetryakov Gallery de Moscou, els museus del Kremlin i el Museu de la ciutat d’Espoo (Finlàndia).

És el tercer any que la Fundació hi presenta un projecte audiovisual i obté el guardó d’Or en la categoria de llargmetratges. Al 2014 es va guanyar el primer premi internacional pel documental Dalí-Pitxot. L’al·legoria de la memòria i al 2015 el mateix premi pel projecte Dalí, la darrera gran obra. Tots tres han estat produïts per la Fundació Dalí i realitzats per DocDoc Films.

La casa de Salvador Dalí, l’única residència i taller estable que va tenir, serveix de fil conductor per explicar la seva  vida i obra, una biografia i una creació que recorren tot el segle XX. Aquest documental ens permet també destacar la forta vinculació del pintor amb el paisatge de Cadaqués, Portlligat i el cap de Creus, un paisatge del qual s’amara, que el condiciona i determina. I alhora explicar aspectes més desconeguts de la biografia de Salvador Dalí, especialment les relacions amb el seu pare i la seva germana i primera model, Anna Maria, relacions que ens ajuden a entendre determinats aspectes de la seva obra i la seva vida. Conèixer la casa-taller de Portlligat és conèixer més íntimament Salvador Dalí, és conèixer Dalí i Gala al seu hàbitat, és tenir accés al sancta sanctorum del pintor.

La preestrena se celebrarà a la Sala Art i Joia de Cadaqués el proper 1 de juliol a les 19:30h. Arribat el moment, es convocaran els mitjans.