Poma de Girona preveu recol·lectar 88.500 tones de pomes després del rècord de l'any passat

2022-08-09 13:30

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen aquest any una collita de 88.500 tones. La xifra és un 13% inferior a la de 2021, any en què es va registrar una producció de total de 101.750 tones de poma, la xifra rècord des de la seva creació. La producció d’aquest 2022 però, seria una de les tres més altes que han aconseguit en l’última dècada. La climatologia calorosa d’aquest any la farà “més dolça” però a algunes varietats els “costarà tenir un to més vermellós”. Els productors gironins apliquen, des de fa anys, diferents tècniques per adaptar-se i fer front al canvi climàtic, com la instal·lació de xarxes per evitar els cops de sol, la cerca de varietats adaptades a climes càlids, la substitució de fertilitzants d’origen i la implantació de cobertes vegetals. Poma de Girona, que aquest any ha arribat pràcticament a les 2.000 hectàrees, ha donat el tret de sortida de la collita avui en un acte a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada (Girona), que ha comptat amb el periodista i escriptor Rafel Nadal com a convidat.

Poma de Girona està formada per 78 famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà); i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). El 2021 van registrar una producció de total de 101.750 tones de poma, la xifra rècord des de la seva creació. Pel 2022 no es preveu que la producció superi el rècord, però es calcula que, fins el novembre, es recolliran 88.500 tones, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat). Suposarà la tercera xifra més alta de l’última dècada (després de la de 2021 i 2014). “Serà una producció important. Malgrat les dificultats de coloració en les varietats bicolors, s’espera una poma bona i de qualitat pel que fa al nivell de dolçor i calibre mig de la fruita”, explica Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia. La producció de Poma de Girona és molt rellevant en l’àmbit català i estatal. Obté el 39% de la producció de Catalunya i gairebé el 20% de l'Estat espanyol (1 de cada 5 pomes produïdes a Espanya són de Girona).

Poma de Girona “oferirà als consumidors, un any més, una producció segura, de qualitat i de proximitat”, afegeix Jaume Armengol, president de Poma de Girona. Poma de Girona cultiva quatre varietats. La Golden encapçalarà, novament, la producció (28.310 tones), seguida de la Gala (20.940 tones), la Granny Smith (13.430 tones) i les varietats vermelles (7.670 tones). Altres varietats com la Fuji (8.530) i la Cripps Pink (7.450 tones) també es cultiven a Girona.