Poma de Girona comercialitzarà noves varietats adaptades a climes càlids

2019-02-27 13:00

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona començarà a comercialitzar d’aquí a cinc anys noves varietats de pomes adaptades a climes càlids. D’aquesta manera, els 80 productors de l’agrupació s’avancen a les conseqüències del canvi climàtic que té com a resultat el progressiu augment de la temperatura.

Poma de Girona, formada per les empreses Girona Fruits, de Bordils; Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador  i Giropoma Costa Brava, d’Ullà, és el primer productor de poma de la Península Ibérica amb 80.000 tones anuals. Des del 2003, la marca forma part de Fruit Futur, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i l’empresa científica amb seu a Nova Zelanda Plant & Food amb el programa internacional Hot Climate Programme (HCP), l’objectiu del qual és desenvolupar noves varietats de pomes i peres adaptades a zones de cultiu amb altes temperatures.

En el marc de la fira Fruit Logistica, celebrada a Berlín a principis de febrer, els impulsors d’aquest programa van firmar un acord amb el líder global de producció i comercialització de fruita Turners & Growers Global per a vendre i continuar desenvolupant noves varietats de pomes i peres adaptades a climes càlids. Aquestes varietats ja s’estan treballant i es caracteritzen per tenir una qualitat excel·lent i una alta coloració en condicions d’altes temperatures. També es treballa perquè resisteixin plagues i malalties de zones càlides.

El president de la IGP, Llorenç Frigola, explica que el programa de millora genètica dona l’oportunitat a Poma de Girona d’estar en «l’elit de la producció i comercialització mundial de pomes». Amb aquestes varietats, els socis de la IGP Poma de Girona podran oferir als consumidors varietats produïdes en condicions locals i reduir la necessitat d’importacions, el que juntament amb un ús més eficient dels recursos naturals per estar més ben adaptades al clima, redundarà en una millora de la sostenibilitat.

Aquest programa de millora internacional utilitza tant varietats de Nova Zelanda com locals per identificar quines són les millors combinacions per aquests climes més calorosos. Des del 2002, quan es va impulsar el programa, l’objectiu ha estat crear noves varietats amb una alta qualitat gustativa que donin satisfacció al consumidor i a la vegada que s’adaptin a les condicions climàtiques de la zona de producció de Catalunya.

El director gerent de la Fundació Mas Badia, centre adscrit a l’IRTA, Joan Bonany, explica que programes com aquest a llarg termini demostren «el compromís» dels productors de la IGP Poma de Girona per la innovació i la recerca.

La poma a Girona

Actualment, a la demarcació de Girona hi ha 2.284 hectàrees de pomeres, de les quals el 84% (unes 1.700 hectàrees) formen part d’aquesta IGP. Les tres empreses adscrites a Poma de Girona produeixen i comercialitzen sis varietats: Gala, Golden, Fuji, Red Delicious, Granny Smith i Pink Lady que es conreen al Baix Empordà, l’Alt Empordà, la Selva i el Gironès. No obstant això, només quatre d’aquestes varietats (Golden, Gala, Red Delicious i Granny Smith) estan emparades per la IGP.