Pere Torrent: 'Volem que Peralada es conegui per ser la vila natal de Ramon Muntaner'

2015-02-16 16:00

Yolanda Falcon / AE Comunicació

Difondre la figura i l’obra de Ramon Muntaner (Peralada, 1265 – Eivissa 1336) arreu de Catalunya i “més enllà”, com a peraladenc il·lustre és l’objectiu que s’han marcat per aquest 2015 l’Ajuntament de Peralada, amb motiu de la commemoració dels 750 anys del seu naixement. “Volem que la gent relacioni Peralada amb Ramon Muntaner. Peralada ja és prou coneguda pel seu castell, els seus vins i caves i pel seu camp de golf, però també volem que sigui coneguda com la vila natal de Ramon Muntaner”, ha explicat l’alcalde de Peralada, Pere Torrent, durant l’acte de presentació dels nombrosos actes que farciran aquest any.

El tret de sortida serà el 23 de febrer a Barcelona. Al saló de Cròniques de l’Ajuntament de la vila comtal es farà l’acte d’obertura institucional amb una conferència a càrrec de Josep Antoni Aguilar sobre Ramon Muntaner i la Crònica. I és que Peralada té la complicitat d’altres municipis com Barcelona, Eivissa i Xirivella, d’administracions com ara la Generalitat i la Diputació de Girona, entre d’altres, i d’entitats culturals del país per tirar endavant l’Any Muntaner. “La comissió de commemoracions de la Generalitat va rebre 200 peticions, però només se’n van aprovar 8. Una d’elles és la de Ramon Muntaner”, va explicar Eudald Casadesús, delegat del Govern durant la presentació. “Per saber qui som cal saber qui va ser i què van fer els que ens van precedir”, va dir el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, tot afegint: “Celebrar els 750 anys del naixement de Ramon Muntaner és una manera excel·lent per commemorar la seva obra, la seva vida i la Peralada medieval.”

Entre els actes hi ha activitats escolars, conferències, actes de difusió lectoral –com la marató literària de lectura de la Crònica, a Figueres – jornades científiques i cursos amb la col·laboració de la UdG sobre la figura de Ramon Muntaner amb ponències d’experts sobre literatura i història medieval–, publicacions –es presentaran la monografia Peralada, realitzada per la historiadora Inés Padrosa; un còmic a càrrec del dibuixant Cels Pinyol o l’estudi Crònica, a càrrec del professor Josep Antoni Aguilar–, exposicions –com ara l’exposició de juliol a octubre al Museu d’Història de Catalunya i itinerant per Catalunya, comissariada per Stefano Cingolani i que il·lustra uns moments importants de la història de la corona catalanoaragonesa a través de la figura i del relat que en fa Ramon Muntaner–, rutes, visites guiades i concerts – així, el Festival de Peralada oferirà un concert de música medieval per recordar la seva figura–. Aquests es donaran a conèixer el 28 de març, a Peralada, on a més hi haurà la conferència de Josep Maria Gironella Viure en una vila catalana baixmedieval. Peralada (1285-1348). La coordinadora dels actes de commemoració de l’Any Muntaner, Meritxell Garrido, ha explicat que les activitats van encaminades a donar a conèixer la vida i obra del cronista, polític i militar de Peralada des de molts àmbits.

A l'acte de presentació d'aquest migdia, han assistit Eudald Casadesús, delegat del Govern; Xavier Soy, vicepresident de la Diputació de Girona; Pere Torrent, alcalde de Peralada, i Meritxell Garrido, coordinadora de la commemoració.