Peralada acollirà l'elecció de la pubilla i l'hereu de l'Alt Empordà 2021

2021-11-12 17:00

L'elecció de la pubilla i l'hereu de l’Alt Empordà 2021 es farà el proper dissabte, 13 de novembre, en el marc de la Festa Major de Sant Martí de Peralada.

Tres anys després de la seva elecció, Txell Soteras Subirana i en Joaquim Cruanyes Albert, pubilla i hereu de la comarca de l’Alt Empordà 2018, seran rellevats en els càrrecs. Tots dos, juntament amb Maria Casas García i Víctor López García, dama i fadrí 2018, s'acomiadaran dels títols després d’un període més llarg de l'habitual, ja que l'any 2019 el certamen no es va poder celebrar per falta de participants i el 2020 per les restriccions de la Covid-19.

Serà el tercer cop que Peralada acollirà l’acte d’elecció de la pubilla i l’hereu de l’Empordà (ho havia fet els anys 2013 i 2015). Participaran al certamen, que tindrà lloc al centre social de la vila, candidats i candidates de Llançà, Figueres i Peralada, a qui donaran suport pubilles i hereus vinguts d’arreu de Catalunya i d’Andorra que no es volen perdre l’acte de pubillatge més important de la comarca.

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà referma el seu suport al certamen altempordanès del pubillatge. La proclamació de l'hereu i la pubilla, així com de la dama i el fadrí comarcal, es farà pública el mateix dia.

El conseller comarcal de Cultura, Josep Maria Bernils, ha expressat la seva satisfacció «per la recuperació d’aquesta activitat. Primer vàrem lamentar la seva anul·lació per falta de participants i després hem patit la crisi sanitària. Entre aquesta edició i la vinent, esperem normalitzar el certamen i evidenciar que l’elecció de la Pubilla i de l’Hereu són una tradició que pot ser plenament vigent en el segle XXI. I els valors que representen s’han de potenciar i mantenir, lògicament adaptats als temps actuals».

Per una banda, el regidor de Cultura de Peralada i membre de la Junta del Foment de les Tradicions Catalanes, Miquel Brugat, ha afirmat que “acollir aquest acte, que coincidirà amb la Festa Major de Sant Martí, és pel consistori una bona manera de reprendre l’activitat cultural post-pandèmia”. Brugat ha aprofitat l’ocasió per convidar tothom a participar en aquest acte i en la resta d’activitats de la Festa Major, així com a conèixer la vila i les seves tradicions. 

Per l’altra, el president del Foment de les Tradicions Catalanes, Gil Vilarrasa, ha explicat que, des de l’entitat “celebren la recuperació d’aquest certamen comarcal, ja que l’Alt Empordà sempre ha estat una comarca amb un pes molt important dins el pubillatge català”, i ha afirmat què “la recuperació del certamen és sinònim de la feina ben feta i de la sensibilització cultural dels diferents ajuntaments”.
Des del Foment de les Tradicions Catalanes i l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, s’està treballant per a buscar fórmules i incentius que permetin incrementar la participació en aquest esdeveniment de cares a les properes edicions, engrescant entitats, associacions i municipis de la comarca en aquest objectiu.