Per Sant Joan torna la fira 'Fes-te bruixa' de Llers

2017-06-23 12:00

La foscor i el foc seran dos elements nous a la Fira Fes-te Bruixa de Llers (Alt Empordà), que se celebra el 24 de juny, dia de Sant Joan. La foscor perquè els actes s’allargaran fins a la mitjanit i el foc perquè la traca final dels actes bruixerils estaran protagonitzats per primera vegada no només pel Ball de Bruixes, amb les bruixes de Llers i Festorum5, sinó també per un gran espectacle de foc de la mà d’Els Senyors del Foc, del Castelló d’Empúries. Tot seguit, un concert de La Puça al Castell de Llers tancarà la festa ja de matinada. 

“Les bruixes són misteri i el misteri és més màgic a la nit. Per això ens llancem a allargar els actes fins ben tard. La foscor ens permet jugar molt més amb les bruixes, el foc, la màgia...”, comenta Anna Admetlla, membre de l’organització de Fes-te Bruixa. “L’espectacle de Els Senyors del Foc de Castelló d’Empúries ja va agradar molt al sopar de revetlla de l’any passat al castell i aquest any repetim, però també els veurem a la fira on seran un tot amb el Ball de Bruixes i la música de Festorum5”, hi afegeixen Nuri Llinares, i Núria Bosch, les altres organitzadores. El fet que Sant Joan caigui en dissabte les ha animades a prendre aquest risc. “L’espectacle guanyarà un mil per mil”, diuen convençudes. 

Al llarg de tot el dia no hi faltaran sorpreses i actes diversos per a totes les edats. Repeteix la plaça del Ramal convertida per un dia en El Racó de la bonaventura amb tiradores de cartes, llegidores de mans i intèrprets de runes. A partir del Ramal, els visitants trobaran carrers amb les parades de la fira i a la Placeta de les Herbes –dedicada precisament a la saviesa popular de les dones bruixes i no bruixes- s’hi tornaran a concentrar els que ofereixen remeis naturals i casolans. Tothom podrà participar en un taller per fer ungüents a càrrec de Rosa López. 

Can Casagran també repeteix com a espai d’activitats pensades per a la mainada amb jocs, tallers, passeig amb burros de Burrotrek i els espectacles de El pot petit i Clàudia i Flo. “La novetat és que ja tenim dos grups de bruixetes, perquè les que van començar petites se’ns han fet grans”, explica Admetlla. Així, hi haurà el ball de ‘Les Bruixetes Encantadores i La Mundeta’, amb nenes de 3 a 10 anys, i ‘El Ball de les Bruixetes de Llers’. 

“Comencem divendres amb el sopar de revetlla al castell, amb les bruixes de Llers i Els Senyors del Foc i volem que sigui un cap de setmana molt molt intens”, subratllen les organitzadores. A l’hora d’elaborar el programa han buscat innovació perquè els visitants habituals hi segueixin trobant sorpreses, però també activitats tradicionals per mantenir la fidelitat, com ara l’observació matinal de plantes a la zona de les Garrigues, a càrrec de Carme Frigola, i una conferència de Carme Joan titulada ‘Com reconduir la por’. Els bars i restaurants faran els seus menuts embruixats i Els Comediants de Llers faran teatre al Centre Recreatiu. “No hi faltarà la gent poc normal pel carrer”, adverteixen des de l’organització.


Llers, poble de bruixes.
La tradició diu que Llers és pobles de bruixes i Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968) va publicar l'any 1924 el llibre de poemes 'Les bruixes de Llers', il·lustrat per un jove Salvador Dalí. Els poemes van engrandir les mil i una llegendes que circulaven sobre els aplecs sabàtics amb rituals tenebrosos i disbauxes embogides protagonitzats per les bruixes a Les Garrigues, la zona pedragosa i màgica entre Llers i Avinyonet de Puigventós.