Obren al públic un refugi antiaeri a Roses

2012-08-07 17:00

Des del passat divendres i fins al 14 de setembre, les persones interessades a conèixer un dels episodis de la història més recent de Roses, ja poden visitar l’únic refugi antiaeri recuperat del municipi, tot i que recentment les obres de la plaça Prim n'han posat un altre al descobert i se’n coneix de l’existència d’altres repartits per la població. 

El refugi de la plaça de la Pau, abans anomenada de l’Escorxador, es va localitzar l’any 2002 arrel d’unes obres d’urbanització realitzades a l’espai. El bon estat de conservació dels seus passadissos i l’interès municipal per la seva posada en valor, van fer que es treballés en la seva consolidació i recuperació, obres que culminaren el gener de 2007 amb la inauguració del nou espai i de la plaça adjacent, que passà a dir-se plaça de la Pau en record del refugi existent en el seu subsòl i del conjunt escultòric de l’artista Ció Abellí instal·lat en els seus murs. 

Aquest refugi antiaeri, construït els anys de la guerra civil espanyola, transcorre pel subsòl dels carrers Josep Sabater i Capità Ariza. Té una longitud total aproximada de 100 metres distribuïts en tres ramificacions, dos de les quals disposen d’accés a espai públic. El túnel del refugi està format per volta de ceràmica amb una amplada aproximada d’1 metre i una alçada mitjana d’uns 2 metres. 

El preu de la visita és de 5 euros per als adults i 3 euros per a nens i joves de 6 a 17 anys, mentre que per als menors de 6 anys l’activitat és gratuïta. La reserva de plaça i venda de tiquets es pot fer a l’oficina de turisme. Les visites tenen lloc els divendres, a les 19 h.