Nous descobriments exoplanetaris de l'Observatori Astronòmic Albanyà en col·laboració amb l'equip TESS de la NASA

2022-06-28 17:30

Tres anys després de la incorporació a l’equip TESS TFOP SG1 de la NASA, l’Observatori Astronòmic Albanyà  ha descobert un planeta sub-Neptunià, ha col·laborat en l’estudi dels mecanismes de formació de planetes i ha participat en la caracterització d’un grup de 6 planetes de la mida de Júpiter en col·laboració amb la missió TESS*2*7 de la NASA.

El descobriment, en el sistema TOI-1759*3, suposa un avenç en l’estudi de la formació d’exoplanetes propers a estrelles de tipus M, petites i fredes en relació al Sol, però molt més abundants que les estrelles com la nostra.

A més, les observacions efectuades han servit per a una millor caracterització del sistema TOI-1246*2, que conté quatre planetes sub-Neptunians orbitant una estrella de tipus K. Aquesta contribució ajuda en l’estudi dels sistemes multiplanetaris, que estan mostrant ser molt nombrosos en l’entorn proper del sistema solar.

Per últim, l’equip ha participat també en l’estudi detallat de 6 planetes de la mida de Júpiter, que orbiten molt a prop de les seves estrelles hostes*4. L’objectiu científic d’aquest estudi és buscar efectes de la irradiació de les estrelles hostes sobre planetes gegants propers, un fenomen que no podem estudiar dins del nostre sistema planetari.

Segons Pere Guerra (fundador de l’Observatori Astronòmic Albanyà i co-descobridor), «estem molt contents d’haver pogut fer aquests descobriments en col·laboració amb científics catalans de primer nivell com Enric Pallé i molt especialment, també, d’haver-ho fet amb científics ciutadans*1 d’arreu de Catalunya, com Ramon Naves i Ferran Grau, ja que el nostre centre es dedica tant a la ciència com a la divulgació científica».

Segons Pau Bosch (director de l’Observatori i astrofísic), «les contribucions que continuem fent en el marc del projecte TESS demostren l’empenta del sector científic català en el món de l’astronomia, que constantment mostra la seva vàlua en molts àmbits de l’astrofísica. En aquest cas, estem contribuint a apropar-nos una mica més a entendre com es formen els sistemes planetaris i, per tant, estem contribuint indirectament a entendre més el nostre propi sistema solar».

Foto: Juan Carlos Casado