Nou projecte de cooperació transfronterera per reforçar l’acollida i l’acompanyament de dones migrades a l’Espai Català Transfronterer

2021-04-15 12:00

L’àrea de Benestar del Consell Comarcal està treballant en un nou projecte de cooperació transfronterera orientat a facilitar la cooperació i el treball conjunt entre agents d’acollida i acompanyament de dones migrades a l’Espai Català Transfronterer.

Aquest projecte, finançat per la convocatòria de subvencions Eurodistricte de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, s’està portant a terme conjuntament amb l’associació Secours Catholique de Perpinyà.

Els objectius del projecte són reforçar el diagnòstic social transfronterer que es va fer el 2016, ampliant el coneixement sobre la situació i necessitats de les dones migrades a banda i banda de la frontera; conèixer les entitats i associacions que treballen en l’acollida i acompanyament de les dones migrades i potenciar la creació d’una xarxa de suport transfronterer en aquesta direcció.

Les condicions sanitàries i les mesures de prevenció de la COVID han condicionat el format d’aquest projecte transfronterer que s’ha desplegat mitjançant diverses videoconferències amb el soci francès, per conèixer la diversitat de situacions en què viuen les dones migrades a banda i banda de la frontera i començar a detectar el conjunt d’entitats socials de suport.

En aquest projecte ha participat l’associació Amunt i Crits Dones Referents Comunitàries de l’Alt Empordà dinamitzant sessions de treball amb un grup de dones migrades de l’associació francesa Secours Catholique i les entitats Fundació Sergi, la Fundació Sant Vicenç de Paül-Ksameu i Creu Roja La Jonquera. Els socis francesos han establert xarxa amb diverses associacions dels Pirineus Orientals com la Cimade, Secours Populaire, Femme Solidaire, Welcome 66 i ASTI 66, entre d’altres.

El mes de juny s’organitzarà un webinar obert als professionals i voluntaris d’entitats i associacions de l’espai català transfronterer que acompanyen dones migrades, per donar a conèixer el diagnòstic portat a terme i el mapeig de les entitats d’acollida i acompanyament de dones migrades a l’espai català transfronterer.