Nines i estels en solidaritat amb el Japó al Museu del Joguet

2011-07-13 08:00

El Museu del Joguet de Catalunya, en homenatge i solidaritat amb el poble del Japó, organitza una exposició a la Sala Oberta que es podrà visitar del dijous 14 de juliol al diumenge 11 de setembre de 2011. S'hi mostraran nines kokeshi que són originàries de Tohoku, al nord del Japó. Estan fetes a mà, són de fusta massissa tornejada i estan decorades molt delicadament. Una de les característiques de les nines kokeshi és la seva falta de braços i cames; tenen un tronc simple. A la base, normalment porten la signatura de l’artesà que les ha creat. Les nines d’aquesta exposició pertanyen a la col·lecció del MJC/F.

També s'hi exposen Estels Japonesos de Teizo Hashimoto, l’últim constructor d’estels Edo. Fer volar estels és una antiga tradició al Japó. Originàriament, els estels formaven part de cerimònies religioses per demanar als déus protecció contra tot tipus de mals, de desastres i desgràcies, i també per demanar felicitat i prosperitat. A l’edat mitjana es van convertir en un entreteniment dels rics; més endavant van ser accessibles a tothom. En l’actualitat, gaudeixen de gran popularitat en la cultura japonesa i formen part de moltes trobades i festes tradicionals.

Els estels japonesos es construeixen amb una senzilla estructura de bambú o cedre a la qual s’enganxa una fulla de paper pintat amb diferents motius. Un dels artistes més reconeguts en construcció d’estels –concretament dels tradicionals estels rectangulars de Tòquio anomenats Edo (Edo és el nom antic de
Tòquio)– va ser Teizo Hashimoto (Tòquio 1904-1993). Durant molt anys, pel cel de Japó, han volat incomptables estels sorgits de la imaginació i dels pinzells d’aquest artista.

Fa trenta anys, l’arquitecte Francesc Albardaner va viure i treballar durant uns quants anys al Japó. Va conèixer Teizo Hashimoto i va anar creant una magnífica col·lecció d’estels pintats i construïts per l’artista, col·lecció que es podrà admirar en aquesta exposició.