Mossos i Veterinaris col·laboren per a localitzar els propietaris d’animals perduts o abandonats

2016-03-02 16:00

El Col·legi de Veterinaris de Girona ha lliurat oficialment avui al cos dels Mossos d’Esquadra de la demarcació, sis lectors de microxips d’animals de companyia que permetran agilitar la feina dels agents a l’hora de localitzar els propietaris d’animals perduts o extraviats. Amb aquests aparells, els agents podran consultar en pocs segons l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) que conté les dades actualitzades de tots els animals censats i les dades dels seus propietaris. A les comarques de Girona durant el 2015, l’AIAC va identificar 715 animals a la via pública gràcies al microxip i va aconseguir retornar 619 mascotes als seus propietaris.

En el mateix acte de lliurament dels lectors, que s’ha fet a les dependències de Mossos a l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona, ambdues entitats s’han compromès a treballar conjuntament en la lluita contra l’abandonament de mascotes.

El president del Col·legi de Veterinaris de Girona, Bernat Serdà, ha remarcat que “l’objectiu de la iniciativa és facilitar la feina als Mossos d’Esquadra en aquells casos en què es requereixi una ràpida localització dels propietaris dels animals perduts o extraviats, de la mateixa manera que ens permetrà treballar conjuntament en la lluita contra els abandonaments de gossos i gats”. Per la seva banda, l’inspector Xavier Domenech, Cap de l’Àrea Bàsica Policial del Gironès – Pla de l’Estany remarca la importància que té aquest lliurament per tal de facilitar la feina als mossos en casos d’animals extraviats, abandonats o la localització del propietari d’un animal que hagi causat algun accident. Aquest dispositius es distribuiran per la Regió Policial de Girona per donar cobertura a tots els municipis que l’engloben.

Els lectors també ajudaran al Cos de Mossos d’Esquadra en altres tasques policials com poden ser els seguiments d'animals en investigacions de medi natural, o bé com és el cas de la localització  d’animals protegits que estiguin identificats amb microxips. De la mateixa manera, els lectors permetran una ràpida  identificació dels animals en cas d'accident o robatori. Amb la cessió dels lectors, els Mossos d’Esquadra tindran accés a la base de dades de l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) que gestiona el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i que conté les dades actualitzades de totes les mascotes censades. 

Des de l’any 2003, s’han registrat a l’AIAC 128.727 mascotes de les comarques de Girona (120.850 gossos, 7.083 gats, 297 fures, 110 lloros, 24 rucs, 15 conills, 7 monos i 1 lleó, entre altres), de les quals 11.600 es van registrar l’any 2015.

En el darrer any a la demarcació de Girona, l’AIAC ha localitzat a la via pública 715 animals que portaven microxip, ha notificat la desaparició o robatori de 303 mascotes i ha pogut retornar als seus propietaris 619 animals.

Actualment, prop de 40 clíniques veterinàries de les comarques de Girona col·laboren amb els Mossos d’Esquadra cedint els seus lectors per a la lectura dels microxips dels animals trobats.