Mor el figuerenc Jordi 'Toti' Bonaterra als 80 anys d'edat

2021-01-18 13:00

Figueres s'ha despertat avui dilluns amb la trista notícia de la mort de Jordi Bonaterra Vayreda, conegut a la ciutat con en Toti de la botiga Can Matas del carrer Besalú amb més de 200 anys d'història. Tenia 80 anys i la seva vida ha anat lligada als sectors comercial i cultural de Figueres. 

L'alcaldessa Agnès Lladó l'ha recordat a través d'un missatge a les xarxes socials "la ciutat perd una gran persona que des del carrer Besalú ha entrat a moltes llars amb la seva professionalitat". El periodista i regidor Josep Maria Bernils ha escrit "formava part d'una de les nissagues familiars amb més història en l'àmbit del comerç, la política i l'art a la ciutat (documentada el 1812). Persona d'una gran sensibilitat cultural, ha pogut veure culminada la seva darrera gran iniciativa: l'edició en quatre volums d'"Els pobles de l'Empordà", de la seva tia, l'escriptora Montserrat Vayreda. El regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha publicat "converses divertides, anàlisi de l'actualitat, bromes entre somriures o records i anècdotes d'altres temps que de tant en tant revivíem. Figueres ha perdut una part de la seva memòria recent".

Des de la Biblioteca de Figueres també li han dedicat unes paraules de record "la seva sensibilitat cultural feia que mantingués un lligam amb la biblioteca, tant com a usuari, que assistia sovint a presentacions de llibres i conferències amb la seva esposa, Pilar Carreras, com una vinculació més propera que el portà a estrènyer vincles amb aquest equipament".

L'any 2019 Bonaterra va fer donació a la Biblioteca Fages de Climent d’un seguit de documentació que permet resseguir les inquietuds artístiques i polítiques d'alguns dels membres de la saga Bonaterra Matas. El seu pare Joan Bonaterra, va ser alcalde de Figueres entre 1946 i 1953.