Mor als 58 anys l'escriptor Vicenç Pagès Jordà

2022-08-27 23:00

El món de la cultura català està de dol per la mort de l'escriptor Vicenç Pagès Jordà a causa d'un càncer. Nascut a Figueres l'any 1963, residia a Torroella de Montgrí. L'any 2010 va ser el pregoner de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres i el 2015 va pronunciar el pregó de la Fira del Llibre Vell que organitza el Casino Menestral Figuerenc. El 2015, també, va rebre el Premi Anglada de l'Institut Ramon Muntaner per Dies de frontera. Va ser reconegut amb el Premi Sant Jordi de Novel·la 2013 i el Premi Nacional de Cultura 2014., entre d'altres. Molt actiu a Twitter, el dia abans de la seva morta va fer la darrera piulada "No blanquejarem la cendra". La cerimònia de comiat es farà aquest dilluns 29 d'agost a Torroella de Montgrí.

El 1989 Vicenç Pagès va guanyar la Biennal de Barcelona en l'apartat de literatura, i l'any següent va aparèixer el seu primer llibre, el recull de contes titulat Cercles d'infinites combinacions (ed. Empúries). El 1991 va publicar l'obra de bricolatge textual titulada Grandeses i misèries dels premis literaris (Llibres de l'Índex), formada per un miler de citacions. L'any 1995 va aparèixer El món d'Horaci (ed. Empúries), una novel·la que es troba a mig camí entre la ficció i l'assaig creatiu. L'any 1997 va veure la llum el seu llibre de més èxit, la novel·la curta Carta a la reina d'Anglaterra (ed. Empúries).

Un tramvia anomenat text (ed. Empúries, 1998), seria la següen publicació, un assaig sobre l'escriptura que considera el text com una barreja indestriable d'inspiració i ofici, de geni i competència, de màgia i disciplina. En companyia de l'altre (premi Documenta 1998, publicat per Edicions 62 el 1999) marca el retorn al gènere conte. En aquesta ocasió, el recull és unitari, ja que tots els relats giren al voltant del tema del doble. El va seguir la novel·la La felicitat no és completa, premi Sant Joan 2003 (Edicions 62), la biografia intermitent d'un personatge sense conviccions, traduït al castellà l'any següent amb el títol La dicha no es completa (El Aleph). El 2004, el recull El poeta i altres contes va obtenir el premi Mercè Rodoreda, i va ser publicat l'any següent (Proa). El 2006 va aparèixer De Robinson Crusoe a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil (Proa). El setembre de 2009 torna a l’editorial Empúries amb la novel·la Els jugadors de whist ambientada a Figueres. El novembre del 2011 publica El llibre de l'any, amb il·lustracions de Joan Mateu. El maig de 2013 publica un llibre infantil, La llentia viatgera, il·lustrat per Joan Riera Calabús. El desembre de 2013 obté el premi Sant Jordi amb la novel·la Dies de frontera. El 2016 publica una versió revisada i abreujada d’El món d’Horaci. El 2017 publica dos llibres, La música i nosaltres i Robinson. El 2018 publica tres recopilatoris: Les olors en la literatura, Clàssics revisitats i Exorcismes. A finals d’any obté el premi Mitrofan pel conjunt de la seva obra. El 2020 publica Memòria vintage i Les pudors en la literatura. Abans no s'acabi aquest 2022 està prevista la publicació de Kennedyana que fa poc havia lliurat al seu editpr Ernest Folch.