Més de 500 escolars participen en la Jornada d'Anellament de pollets de cigonyes al Parc del Castell de Peralada

2015-05-29 19:00

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assistit a la Jornada d’anellament organitzat per la Fundació Castell de Peralada. Hi han participat 550 alumnes d’escoles de la comarca com a obertura de la 3a edició de la Setmana del Voluntariat Ambiental de Catalunya (SVAC), que s’allargarà fins el 7 de juny.

Aquesta és la cinquena jornada d’anellament que es fa des de la reintroducció de la cigonya blanca. L’any 1996, amb la col·laboració del llavors director del Parc dels Aiguamolls de l’Empordà, Jordi Sargatal, es van portar 30 exemplars de cigonya procedents de diferents pobles de la província de Cáceres. Aquestes cries van passar dos anys en un gran aviari i la primavera del 1998 van néixer les primeres cries al parc. Des d'aleshores, la colònia de cigonyes ha anat creixent fins a les 31 parelles actuals.

A partir de l’any 2010 s’organitza aquesta activitat de caràcter pedagògic i naturalista en què joves estudiants de la comarca anellen les cries recent nascudes d’aquestes aus al Parc, enguany 70 pollets de cigonya. L’anellament consisteix en la col·locació de dues anelles a cada cria de cigonya: una anella d’alumini del Departament de Territori i Sostenibilitat i una anella blanca distintiva de l’indret on s’anellen. Un procés que s’explica empíricament als alumnes i en què, fins i tot, poden tocar les aus recent nascudes. A més, l’activitat inclou un programa pedagògic que demana als alumnes i professors fer un treball previ a les aules.

Hi han participat les escoles Cor de Maria, Salvador Dalí, Josep Pallach i La Salle de Figueres i les de Vilabertran, el Far d'Empordà, Castelló d'Empúries, Peralada i Mare de Déu del Mont de Vilafant.