Més de 200 alumnes a la Jornada de Filosofia divendres a La Cate

2011-12-14 08:00

El proper divendres 16 de desembre, l’auditori de La Cate, a Figueres, acollirà una Jornada de Filosofia. Hi participen més de dos-cents alumnes de 2n de Batxillerat de l’Alt Empordà. Es una activitat emmarcada en el Dia Mundial de la Filosofia, efemèrides que la UNESCO vol que se celebri cada any al voltant de l’aniversari de la mort de Sòcrates. La Jornada comptarà amb la participació del professor Gregorio Luri, reconegut especialista en Plató, i de diferents autoritats educatives i ciutadanes.

Els joves participants en aquesta iniciativa són alumnes de sis Instituts públics de la demarcació: El Pedró (L’Escala), el de La Jonquera, el Deulofeu (Figueres), el de Castelló d’Empúries i els Instituts Cap Norfeu i Illa de Rodes (ambdós de Roses). Durant els dies previs s’han estat treballant la documentació i material relacionats amb una temàtica ben preocupant, i més en aquest període de crisi generalitzada, no només econòmica sinó també ètica.

El divendres, dia 16, els treballs d’aquesta iniciativa que pretén un intercanvi d’experiències entre els sis centres docents, culminaran en una activitat conjunta afavoridora del debat i la reflexió. Els nois i nois d’aquest darrer curs previ a la Universitat han estan llegint textos de Kant, Nisbet, Strauss, Gray, Popper o Marina, i se’ls ha proposat d’elaborar “comunicacions” que desitgin compartir amb els seus coetanis. A cada Institut també s’haurà analitzat una pel·lícula adient per a l’estudi de les distòpies que posen en dubte la noció il•lustrada de progrés indefinit. En aquest cas s’ha escollit “Hijos de los hombres”, una reconeguda producció angloamericana del 2006, dirigida per Alfonso Cuarón i protagonitzada per Cliwe Owen, Julianne Moore i Michael Caine.

Aquest projecte de la Jornada de Filosofia – que arriba ja a la 3a edició - es proposa prestigiar aquesta àrea de coneixement, essencial en l’elaboració d’un pensament lliure, i també potenciar competència com la iniciativa personal, el tractament d’informació, la comunicació i la responsabilitat cívica per part de l’alumnat. Per això s’ha comptat amb un “campus virtual”, obert a convidats, accessible a l’adreça filo11.sealtemporda.cat

La Jornada d’enguany proposa un cinefòrum amb una dotzena grup de treball, formats amb l’alumnat dels diferents centres, unes comunicacions dels propis alumnes, la conferència “El naixement del mite del progrés” a càrrec del professor Gregori Luri, autor de llibres com “El neoconservadorisme americà” (Angle, 2006), “L'escola contra el món” (La Campana, 5ª edició del 2010) o “Introducción al vocabulario de Platón” (Ecoem, 2011).

L’acte finalitzarà amb una cloenda celebrat iva i l’anunci de la data precisa i el lloc per a la propera Jornada, la 4a, a finals del 2012.