Més de 2.300 escolars de Figueres es converteixen en Periodistes per la Pau

2017-01-27 17:00

La Coordinadora d’ONG Solidàries i els ajuntaments de Figueres i Girona coorganitzen la campanya de cultura de la pau, «Periodistes per la Pau». Aquesta proposta commemora el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP) a les dues ciutats. Divuit escoles figuerenques i gironines hi participen, amb més de  4.000 alumnes. A Figueres es fan un total de 93 tallers que representen 2.313 alumnes des de P3 a 6è de primària. 

Al llarg del mes de gener les escoles participants han treballat la cultura de la pau, els drets humans  i els seus valors, a través de la informació d’actualitat. I és que la campanya inclou, com sempre, tallers de pau a les escoles, a partir dels quals s’han elaborat notícies per a diversos formats: per al Diari de la Pau (elaborat als cursos de cinquè i sisè), que s’encartarà amb El Punt Avui el dia 30 de gener;  falques radiofòniques (elaborades per alumnat d’Educació Infantil), que es retransmetran al programa “Girona Ara” de l’emissora FEM Girona la setmana vinent i a Ràdio Vilafant, el mateix dia 30; càpsules televisives (elaborades als cursos de primer a quart de primària), que s’emetran del 30 de gener al 4 de febrer (de 12 a 19 h, una cada hora) a Televisió de Girona, i a Empordà TV i Tramuntana TV, el mateix dia de la Pau. Figueres.com, igual que la resta de mitjans, també participa en la campanya. El Diari de la Pau es publicarà en l’edició nacional d’El Punt Avui, per poder donar a conèixer una campanya única al territori català, tant pel seu abast com per la seva originalitat. 

Enguany, la mainada ha posat l’èmfasi en donar a conèixer experiències de pau, drets humans i convivència del seu entorn immediat, però també d’àmbits com l’economia o l’esport. Per primera vegada, la campanya ha comptat amb el suport de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes. 

Com en anteriors edicions, la formació als nens i nenes ha estat a càrrec d'alumnat dels cicles formatius d’Educació Infantil, Animació Sociocultural i Integració Social de Girona i Figueres, dels instituts Vallvera, Montilivi i Ramon Muntaner. Aquests alumnes, a banda de formar-se amb la Coordinadora en cultura de Pau, han rebut tallers sobre Periodisme de Pau, a càrrec de periodistes.  

Una altra novetat és que els  joves del PFI-PTT de Girona, que ja fa anys que participen a la campanya del DENIP, han pres un paper més protagonista i també s’han convertit  en "periodistes", gravant el dia a dia de la campanya i preparant-ne el material gràfic -cartells de la festa i flyers informatius-. 

El regidor de Cooperació Internacional, Francesc Cruanyes, destaca que “estic convençut, també com a periodista, que els nens i les nenes poden contribuir a comunicar en clau de pau. Des de les institucions hem de vetllar perquè la no violència formi part de l'educació. Des del Servei de Cooperació de l'Ajuntament de Figueres intentem que el DENIP sigui cada dia, i així encomanar els grans i els governants”.

La Festa 

Com en les anteriors edicions de la campanya, Periodistes per la Pau es clourà dilluns 30, amb una festa al Parc del Migdia, en el cas de Girona, i al Poliesportiu Municipal, en el cas de Figueres. A Figueres, la festa només serà per als nens i nenes de cicle superior i l’alumnat podran fer de periodistes televisius i/o treballar en una redacció de diari. Al Parc del Migdia, també s’instal·laran dos platós televisius perquè la mainada gravi les seves notícies. 

Les escoles i instituts participants de Figueres són Sant Pau, Escolàpies, Comunitat d’Aprenentatge Amistat, Escola Parc de les Aigües, Escola M. Àngels Anglada, Escola Cor de Maria, Escola Carme Guasch i Darné, Escola Montessori Figueres i Institut Ramon Muntaner. I els centres educatius de Girona són CEIP Eiximenis, CEIP Migdia, CEIP Marta Mata, CEIP Àgora, FEDAC Sant Narcís, CEIP Santa Eugènia, Escola Doctor Masmitjà, Escola Maristes Girona, Escola Verd, Escola Carme Auguet, Institut Montilivi, Institut Vallvera i PFI-PTT de Girona.