Més de 150 figurants al Pessebre de Llers que arriba a la dissetena edició

2011-12-12 08:30

A partir de diumenge vinent, 18 de desembre, els jardins de Can Casagran acolliran de nou el Pessebre Vivent de Llers, la representació oberta i gratuïta del naixement de Jesús més multitudinària de tota la comarca.

El Pessebre arriba a la dissetena edició sense perdre l’esperit popular que el caracteritza. Any rere any, des de les primeres edicions al voltant del Castell fins a l’actualitat, que es duu a terme als Jardins de can Casagran (Ajuntament), la representació ha anat evolucionant i s’ha anat enriquint amb noves escenes, nous personatges i nous efectes de llum i so. El Nadal passat, a més, es va reformular el text que acompanya tot el recorregut amb un nou guió del periodista figuerenc Francesc Cruanyes, resident al municipi. El text, que incorporà nous quadres, combina el relat de les escenes bíbliques i tradicionals amb l’actualitat dels nostres dies. Així, la veu en off alerta del pes de les noves infraestructures –el TGV, la MAT, l’Autopista, la Presó– que fragmenten el territori, o de la proliferació de Pares Noel que amenacen els Tres Reis. També s’estrenà vestuari, escenografia i banda sonora, en un nou muntatge a càrrec del veí poble Jordi Pons. El Pessebre és una iniciativa de l’Associació Juvenil Brullersenca que mobilitza i revoluciona tot Llers en positiu.

Més de 40 escenes diferents

Distingeixen el Pessebre de Llers quadres singulars com ara el Campament romà –amb la taverna, la presó, les aigües termals, la sala d’olis i massatges–, el neguit del Profeta Zacaries, el Cau del dimoni –que provoca l’esglai dels més menuts amb l’espetec del foc–, l’Encantador de serps, els Leprosos pidolaires, el bestiar –el bou, la mula i xais, porcs, cavalls, aviram...–, el Caganer i el Pixaner... Des de de l’Anunciació fins a l’Establia, el recorregut no passa per alt el palau del Rei Herodes –amb la matança dels innocents– ni el camí dels Tres Reis fins a l’Adoració. Tampoc no hi manquen les escenes clàssiques que recreen i adapten el Betlem històric al pessebrisme català: els horts, el mercat, les botigues, els oficis –fusters, picapedrers, filadores, llenyataires–, els pastors, l’escola, la vida en família... I és clar, sent a Llers, no hi podia mancar un olivet i un racó dedicat a les bruixes. Tot plegat, en un itinerari guiat sempre pels soldats romans.

Més de 150 figurants

En total, la representació reuneix més de 150 figurants guarnits amb robes que sintetitzen la manera de vestir de la Judea de fa dos mil anys amb la indumentària tradicional catalana i rural. Les funcions es desenvolupen a Can Casagran, antic casalot senyorívol que actualment acull l’Ajuntament de la població. El recinte comprèn la mansió i un bosc tancat, on es realitza el Pessebre.
Les funcions estan programades per als dies 18, 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener de 2012, cada dia amb doble representació, a les 18 i a les 18.45 hores. Com sempre, l’entrada és de franc. L’itinerari és absolutament apte i segur per a les criatures i per a les persones amb mobilitat reduïda. A la sortida, s’ofereix als visitants galetes i garnatxa i se’ls convida a fer aportacions voluntàries per garantir la continuïtat gratuïta de l’espectacle.