Marta Felip s'ha reunit amb el ministre Wert per parlar de l'obertura de la Casa Natal de Dalí

2015-03-10 20:00

L’Ajuntament de Figueres vol impulsar un nou equipament cultural a la Casa de Puig, la Casa Natal de Salvador Dalí, ubicada al c/Monturiol de Figueres. La voluntat d’obrir-ne les portes al públic és per l’interès patrimonial de l’edifici, la seva vinculació amb la figura de l’artista i les possibilitats de desenvolupar un programa d’acció i difusió cultural relacionat amb el personatge i la seva ciutat. És per aquesta raó que l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, s’ha trobat a Madrid amb el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, per presentar el projecte i buscar suport econòmic.

Aquest espai ha d’esdevenir una font directa de coneixement de la vida i obra de Dalí, que permeti reviure i donar a conèixer les vinculacions que tenia l’artista amb l’ambient cultural i l’entorn patrimonial de la seva ciutat natal. Així mateix, també pretén ser un lloc de difusió dels artistes que van estar vinculats personalment a Dalí i a la seva època, i a d’altres que van trobar en aquest geni la seva inspiració per evolucionar de manera personalitzada en el camí de l’art contemporani.

Per tant, i recuperant la idea aturada anys enrere per la situació econòmica, els punts principals del projecte són l’obertura al públic de la casa natal del pintor, com a projecte museogràfic que permeti explicar l’entorn de Dalí, intentant conservar allò que és original, com ara algunes parts de la casa; redescobrir la Figueres modernista, fent una tasca de recuperació de la memòria històrica d’aquests anys i dels seus protagonistes; i un espai per a l’art i la cultura contemporània, a través d’activitats i exposicions que exposin les inevitables connexions entre les pràctiques artístiques del nostre temps amb l’ideari dalinià present en les manifestacions del s.XX.

L'alcaldessa Marta Felip explica que "ha arribat el moment d'arrencar d'una vegada per totes el projecte de la Casa Natal de Salvador Dalí amb un full de ruta clar. Tot i la visita d'avui a Madrid, en la que el ministre Wert ens ha orientat cap a la línia d'ajuts de l'1% cultural, l'estratègia municipal passa per buscar finançament més enllà de l'estrictament públic i amb la complicitat activa del sector turístic de la comarca. És per això que en paral·lel estem estudiant diverses possibilitats per donar suport al projecte que passarien per un model de col·laboració públicoprivada".

En relació al projecte, Felip afegeix que ministre de Cultura s'ha mostrat "interessat en un projecte important per Figueres i que ha de complementar i ampliar l'oferta a l'entorn de l'univers Dalinià, però també dotar la ciutat d'un nou espai per als ciutadans de Figueres i la comarca a on es pugui accedir al coneixement de la seva història recent i als moviments artístics contemporanis".

Durant la trobada, i grans trets, l'alcaldessa també ha exposat al ministre Wert el projecte de Ciutat del Circ que la ciutat i la Fundació Circus Arts Foundation treballen per establir a Figueres a partir del 2018. Un projecte que s'exposarà amb més detall i extensió en una nova reunió a Madrid els propers mesos planificada també per buscar el suport econòmic del ministeri.