Maria Velasco colpeja els tòpics a la Ciutadella de Roses

2011-08-30 11:00

A partir del dia 2 de setembre i fins al 13 de novembre es podrà veure a l’Espai cultural de la Ciutadella de Roses l’Exposició “Identitats. Colpejant els tòpics” de la fotògrafa Maria Velasco. La mostra reflexiona sobre la identitat cultural, i com aquesta sovint acaba teixint tota una xarxa de tòpics i llocs comuns que serveixen per separar les diferents cultures, oposant-la a la identitat personal que ens parla d’allò que homes i dones, en la nostra diversitat, tenim en comú.

Les imatges de la fotògrafa Maria Velasco volen apropar-nos a aquesta realitat personal, fugint de tòpics, a partir de la mirada de les 8 noies que formen l’equip nacional femení de boxa del Marroc. A banda de les fotografies, aquest treball s’acompanya amb diferents entrevistes enregistrades en vídeo que mostren les diferències personals de cada una d’elles, així com les seves vivències, per exemple: la Hasna Lachgar que, tot i que quan tenia quinze anys es va fer sis pírcings i porta tatuatges fruit d’una adolescència rebel, ara resa cada dia; o la Zahra, a qui el seu xicot li va fer decidir entre la boxa o ell i va escollir la boxa.

L’exposició es divideix en dos espais diferenciats: per un costat, la recreació d’un gimnàs de boxa i, per l’altre, l’espai íntim de cada una d’elles. Dos espais separats per una mena de vel que oculta, alhora que mostra i comunica, aquestes dues cares d’una mateixa personalitat. Dos espais que ens ajuden a fer-nos una petita idea d’allò inabastable i sempre en moviment que anomenem identitat.

A partir de diverses estades al Marroc, l’artista estableix un diàleg amb les boxejadores que va més enllà de l’esfera pública i aprofunditza en un món desconegut i molt personal.