Manuel Toro (UDC): 'Hi ha un ambient de normalitat, a l’espera del que pugui passar'

2015-06-18 14:00

Yolanda Falcon / FIGUERES.COM

El president d’UDC a l’Alt Empordà i regidor a l’Ajuntament de Figueres Manuel Toro explica a figueres.com que “de forma immediata” la decisió d’Unió de retirar els seus consellers del Govern català no tenia “conseqüències a nivell municipal”. Toro s’ha mostrat prudent: “De moment els dos regidors d’UDC que estem en el nou govern municipal no ens hem plantejat res. UDC ha sortit del govern però això no implica la ruptura de la federació”.

La sortida del Govern dels tres representants d’UDC i la possible ruptura de la federació posen sobre la taula una sèrie de dubtes sobre què passarà al Parlament, el Congrés, el Senat, les diputacions, els consells comarcal i els ajuntaments. El secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, defensa que el partit democristià “no aposta pel trencament de la federació” perquè segons les seves paraules això abocaria molts consistoris a “una mena de campi qui pugui” i atribueix la sortida dels consellers d’Unió del Govern a l'”ultimàtum” de Convergència. Són moments d’incertesa i d’espera per si les decisions que es prenen en les altes instàncies dels partits tinguin conseqüències en la vida municipal. A l’Alt Empordà, el president d’UDC, Manel Toro, ha explicat que de manera “immediata” aquesta sortida dels tres consellers d’UDC del govern català no tenia conseqüències, perquè “formalment” no s’havia pres cap decisió “Si es trenca CiU, ja es veurà com afectarà, però de moment no s’ha produït.

Toro és a més regidor d’UDC del nou govern municipal de Figueres juntament amb Dolors Pujol. “No ens hem plantejat res. Quan sigui el moment ja ens posicionarem”, ha dit Toro preguntat si el seu partit es planteja marxar del govern municipal o continuar-hi com un tercer soci de govern en cas que UDC i CDC anunciïn la ruptura de la federació després de 37 anys. “En aquests moments hi ha un ambient de normalitat. Ahir mateix em vaig reunir amb l’alcaldessa de Figueres per parlar de les distribucions de les regidories”. 

Sobre la decisió d’UDC de retirar els seus consellers, Toro ha escrit en la seva pàgina personal de Facebook: “Els contractes i els acords poden ser de redactat negociat o com els dels bancs, que majoritàriament contenen “clàusules d’adhesió”, es a dir, si vols signar bé, i si no vols també, no donen marge a la negociació. Si et donen tres dies per signar un contracte d’adhesió, sense cap possibilitat d’introduir alguna clàusula que millori el redactat, es pot definir com “imposició”. Reaccionar abandonant el Govern és una mesura de dignitat i cert orgull. I coneixent els termes en que s’ha plantejat l’ultimàtum, dir que «Jo no dimitiré per pressionar el president de la Generalitat perquè renunciï a la independència. Mai com ha fet Antoni Castellà és inqualificable”.