L'oli nou de la DOP Oli de l'Empordà es promociona a Girona

2013-12-14 15:00

La Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà ha organitzat aquest matí la cinquena edició de l’acte de presentació de l’oli nou a la Rambla de Girona.

A més de tastar els olis dels trulls empordanesos, el públic ha pogut participar en un joc solidari a favor del Banc dels Aliments. La DOP Oli de l'Empordà ha destinat 100 litres d'oli al Banc dels Aliments gràcies a un joc de la xarranca en què els participants havien de portar olives d'un extrem a l'altre.

Per exemplificar el funcionament del joc solidari els primers a jugar-hi han estat els propis productors d'oli, els cuiners de Girona Bons Fogons, els representants del Banc dels Aliments, els representants del Gremi de Flequers, i algunes components del Cor Geriona (participants a Oh Happy Day) que han interpretat algun tema a capella.

Col·laboració amb Girona Bons Fogons i el Gremi de Flequers

Com ja ve sent habitual en les darreres edicions els restaurants de Girona Bons Fogons se sumen a la iniciativa de donar a conèixer l'oli de la DOP Oli de l'Empordà. Per aquest motiu del 2 al 21 de desembre els restaurants adherits a aquest col·lectiu gastronòmic disposaran d'aquest oli a les seves taules.

Paral·lelament el Gremi de Flequers Artesans de Girona aportarà el seu Pa de Tramuntana al tast d'oli que podran fer les persones que el dissabte s'apropin a la Rambla. Aquest pa està elaborat amb  varietats de blat de producció integrada, per poder fer el tast d'oli.

La collita d'enguany

Simon Casanovas, president de la DOP, preveu que la collita d'enguany serà inferior en quantitat a la de l'any passat, en la que es van recollir prop de cinc milions de quilos d'olives, ja que durant la floració no va acompanyar el bon temps i també perquè les últimes ventades han malmès una part de la collita. Malgrat això la qualitat de l'oli produït serà excel·lent.

Reconeixement transitori de la DOP per part de la Generalitat

La Generalitat ha aprovat el reconeixement i el Reglament, amb caràcter transitori, de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Oli de l'Empordà, així com la relació de municipis de la zona de producció i elaboració, a l'hora que es reconeix el seu Consell Regulador provisional.

Després que el 2008 s'aprovés la nova Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà, la Comissió Europea va aturar la inscripció perquè calia reduir les varietats autoritzades. Posteriorment l'expedient es va tornar a tramitar i ara arriba el reconeixement transitori a l'espera del reconeixement definitiu per part de la Comissió Europea.