Lliuren una trentena de certificats del programa Joves per l’Ocupació

2014-12-11 16:00

Aquest dijous, l’àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Figueres ha celebrat la finalització de la formació professionalitzadora realitzada per 40 joves en el marc del programa Joves per l’Ocupació fent el lliurament dels certificats de formació al Castell de Sant Ferran. 

Aquest programa està subvencionat amb un pressupost de 193.300€ pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i pel Fons Social Europeu.

El programa Joves per l'Ocupació promogut per l'Ajuntament de Figueres comença el 18 de desembre de 2013, combina accions d'orientació, formació, pràctiques no laborals en entorn productiu i experiència professional en empreses del territori, amb l'objectiu de facilitar la inserció laboral dels joves participants (d'entre 16 i 25 anys) i al mateix temps fomentar el seu retorn al sistema educatiu.

D'un total de 227 joves derivats de tota la comarca, dues tutores/orientadores especialitzades i contractades per l’Ajuntament de Figueres  van seleccionar 40 joves, el màxim que permetia el programa. A la selecció van col·laborar entre d'altres: l'Oficina de Treball de Figueres, el Departament d'Ensenyament (instituts i EAP de la comarca), Consell Comarcal de l'Alt Empordà (Departament de Joventut), Serveis Socials, Càritas, Creu Roja, CIRE. etc.

D’aquests joves, 34 (85%), des del febrer al juny del 2014, han seguit i finalitzat la formació, en relació als sectors de comerç (17 joves) i hostaleria (17 joves) concretament en les especialitats d'ajudant de cambrer i caixer/a amb francès.:

El programa Joves per l'Ocupació ha permès que les empreses del territori d'aquests sectors laborals donessin l'oportunitat al joves per a realitzar pràctiques no laborals, prèvia signatura d'un conveni de col·laboració. Així el 42,5% (17 joves) han realitzat pràctiques no laborals en entorn productiu en empreses. 

Les tutores destaquen positivament l'actitud i proactivitat dels joves en la recerca de feina, que s'ha materialitzat amb la contractació fins el moment actual del 70% dels participants (28 joves), els quals s’han incorporat al mercat laboral. 

El 30% d’ells (12 joves) ho han fet amb la modalitat de contracte subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya que oferia a les empreses interessades en contractar aquests participants (amb una durada mínima de 6 mesos a jornada complerta o parcial) un ajut econòmic equivalent al salari mínim interprofessional (SMI) durant 6 mesos. 

El 40% restant (16 joves) han estat contractats amb d'altres modalitats temporals no subvencionades pel programa.  D'aquests, un 17,5% (7 joves) han tingut més d'un contracte/més d'una feina, i tot i ser feines temporals han desenvolupat recursos per tornar a tenir una presència en el mercat laboral. 

L'Ajuntament vol agraïr la col·laboració de les 14 empreses  de l'àmbit de l'hostaleria/restauració i del comerç que han col·laborat i han fet possible aconseguir els objectius d'experiència laboral proposats en el programa Joves per l'Ocupació: Hotel Torremirona (Navata), Rte. El Trull (Fortià), La Crêperie Bretonne (Figueres), Granier (Figueres), Juguettos (Figueres), Catalunya Amor Meu SL (Figueres), Can Carreras Magatzems Comercials SL (Figueres), Lizarran, Dynamic, Txot's (Figueres), Hotel Ronda (Figueres), Fleca Bellsolà (Figueres), F&M Italy (Figueres),Cafeteria del Sol (Figueres), Sabateries Vives (Roses i L'Escala) i Supermercat Internacional (Sta Margarita-Roses).