Llers s'embruixa de nou el dia de Sant Joan

2014-06-16 10:00

Llers és terra de bruixes i el dia de Sant Joan es convertirà en un poble embruixat i misteriós, ple de sorpreses, diversió i cultura popular al voltant de l'esoterisme i el fenomen de la bruixeria. La plaça del Ramal serà el punt central a partir del qual aniran sorgint una vintena d'activitats -des d'una observació de plantes a la zona màgica de les Garrigues, fins a un espectacle del mag Karlus- i des d'on es podrà passejar per uns carrers ambientat en un temps de bruixes, encanteris i fets fantàstics. Hi haurà sorpreses en cada racó.

A partir de les 10 del matí es podrà visitar la fira esotèrica, d'herbes i productes naturals, artesania i alimentació. Durant tot el dia hi haurà tallers de manualitats, així com contes i rondalles per als més petits, i conferències i música per a totes les edats.

Un grup de dones del poble s'ha posat al capdavant de l'organització de 'Fes-te bruixa' amb la intenció de convertir la fira en una jornada ben especial que permeti fer volar la imaginació i alhora recuperar llegendes i fets històrics de Llers. Totes les associacions del municipi col·laboren en els actes de la fira. Els Gra-Llers i Festorum de 5 posaran música als carrers del poble; Carme Joan, coneguda com La bruixa de Llers, parlarà dels 'Mites de les bruixes'; s'estrenarà el Ball de Bruixetes i el Ball de Bruixes, ja cap al fosc, tancarà la jornada amb un ritual màgic en el qual podrà participar tothom.

Llers, poble de bruixes
La tradició diu que Llers és terra de bruixes i Carles Fages de Climent (Figueres, 1902 – 1968) va publicar l'any 1924 el llibre de poemes 'Les bruixes de Llers', il·lustrat amb dibuixos de Salvador Dalí. Els poemes van engrandir les mil i una llegendes que circulaven sobre els aplecs sabàtics amb rituals tenebrosos i disbauxes embogides protagonitzats per les bruixes a Les Garrigues, la zona entre Llers i Avinyonet de Puigventós.