Llavora i la IAEDEN signen un acord de custòdia agrària

2021-06-08 16:00

Avui dimarts 8 de juny s’ha realitzat l’acte de signatura de l’acord de custòdia agrària establert entre Llavora i la IAEDEN. Emmarcat dins el projecte “Custòdia agrària: un paisatge que alimenta”, aquesta aliança vol contribuir a la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenibles i de proximitat, per tal de mantenir viu l’activitat i el paisatge agrícoles de la nostra comarca.

L’acord entre Llavora i la IAEDEN afecta un total d’11,4 hectàrees situades al municipi de Ventalló, i inclouen la granja de porc ecològic, que és una de les poques que existeixen a Catalunya, i diversos camps on es conreen els cereals i llegums que s’utilitzaran per al pinso i el farratge de la granja. De fet, el farratge se l’autoprodueixen totalment, i el pinso és de proximitat, ja que en un 80% prové dels seus propis camps o de finques d’altres pagesos ecològics de l’Empordà. Tant en estructura com en funcionament, la granja s’adapta als comportaments naturals dels animals, fet que comporta un major benestar per al bestiar, i de retruc més salut i menys necessitat de tractaments. També és de destacar que Llavora s’ha incorporat recentment com a soci del petit escorxador municipal de l’Armentera, un obrador col·lectiu, cooperatiu i artesanal, i dels pocs d’aquestes característiques que perviuen al país, gràcies a la perseverança de diverses carnisseries locals.

Així doncs, IAEDEN està recolzant, amb aquest acord, un projecte que exemplifica la transició del sector porcí cap a un model ecològic i integrat al territori, que dóna vida a l’economia local sense malmetre l’entorn. L’empresa, dins el pacte, referma el seu compromís en l’ús de pràctiques agràries sostenibles i rep el suport de la IAEDEN en la divulgació del seu model, la promoció del seu producte, així com en l’estudi i la millora de la biodiversitat dins els espais de la finca, on es potenciaran sistemes que afavoreixin els refugis de fauna.