L'Ingràvid no podrà fer circular un cotxe amb símbols feixistes

2015-10-06 13:00

La direcció del festival Ingràvid ha comunicat que es veu forçada a no presentar el treball Ideologies Oscil·latòries de Núria Güell i Levi Orta de la manera i el format com havia acordat amb els artistes i acusa de "censura" a l'Ajuntament de Figueres que justifica la seva decisió dient que s'ha actuat "en base al sentit comú i la responsabiltat dels actes que s'organitzen a la via pública".

Aquesta peça produïda per aquest festival que comença divendres, pretenia posar de manifest que "encara plana una ombra del franquisme a tot l’estat i entre altres coses crítica la censura a qualsevol espai crític o pensament que posa en dubte allò establert". Els artistes Núria Güell i Levi Orta expliquen que "consisteix en un cotxe “decorat” amb adhesius de simbologia feixista i franquista". Segons el programa el cotxe havia de donar cinc voltes a la Rambla de Figueres i tornar al seu lloc, cada dues hores. La seva sola presència, expliquen "trencaria amb la pretensió del festival de prendre l’espai públic com a lloc de reflexió i de crítica de manera harmònica, pacífica i respectada. La presència d’un cotxe amb aquests símbols planteja una ombra, un suspens". 

Des de la direcció del festival es considera que aquest treball "pretén suscitar la reflexió, l’esperit crític i la memòria històrica, a banda que sentim un profund respecte pels artistes que la proposen, en especial per la Núria Güell, amb qui hem treballat amb anterioritat i que té un reconeixement a nivell nacional i internacional, i que enguany ha rebut diversos premis i reconeixements".   

A través d'un comunicat Ingràvid apunta que "no pot comprendre que alguns regidors visquin amb incomoditat la crida a la reflexió sobre la censura i precisament vulguin censurar una peça que en fa crítica i que se’ns faci desistir d’exposar públicament aquesta peça, que per a nosaltres és clau en el projecte".

Els autors del projecte han adreçat una carta a l'Ajuntament de Figueres on apunten que "volem creure que aquesta censura és a causa del vostre desconeixement en matèria artística. El que no és justificable és repetir les mateixes maneres de les que ens volem alliberar: decisions autoritàries sense espai pel diàleg, emmarcades en una concepció utilitària de l'art com a eina per a fer política des de l' institució, en comptes d'entendre l'art com un mitjà per repensar críticament la política i a nosaltres mateixos com a societat".

Per la seva part des de l'Ajuntament de Figueres s'ha volgut puntualitzar que "en cap cas no s'ha pres cap decisió adreçada a censurar, limitar o restringir la llibertat de creació artística, sinó en base al sentit comú i la responsabiltat dels actes que s'organitzen a la via pública". Desa del consistori es recorda que "l'Ajuntament és el primer compromès amb la vitalització de l'art contemporani, i com a tal és el principal patrocinador del Festival Ingràvid, sense que això entri en prejudici de les seves obligacions com a Administració".

La CUP i Compromís d'Esquerres per Figueres ja han demanat a l'equip de Govern que rectifiqui i permeti l'exhibició de l'obra. El regidor de CExF, Xavier Monfort, ha dit "que la censura no ha de formar part de les pràctiques habituals i, a més, entenem que aquesta obra pretenia criticar el feixisme latent a la societat". D'altra banda Natàlia Sànchez de la CUP assegura que "no es demana al Govern que entengui l'obra, sinó que la respecti". Així mateix, afirma que "la suma de l'espai públic i la cultura té un gran valor per suscitar la reflexió de la ciutadania".