L'IAEDEN denuncia la tala excessiva d'arbres a Empúries

2012-06-15 10:00

L'IAEDEN-Salvem l'Empordà i el Fòrum l'Escala-Empúries s'adhereixen a la indignació dels veïns de l'Escala i Sant Martí d'Empúries per la tala excessiva d'arbres a la duna litoral. D'aquesta manera denuncien una actuació forestal en un espai protegit sense procediments de transparència informativa. 

A través d'un comunicat l'IAEDEN recorda que "a l'Escala i Sant Martí d'Empúries ja hi ha un debat intens sobre aquesta tala d'arbres i alguns veïns de la zona i usuaris del passeig també ens han fet arribar la seva preocupació. Ens unim a la queixa tot recordant que malauradament els fets d'Empúries no són únics i que ja hem denunciat altres actuacions de la mateixa empresa pública, Forestal Catalana, (al mas Guanter/Llançà, coll de Banyuls, coll de l'Auleda/Cantallops) i, pitjor encara, tampoc seran els darrers si ningú hi posa remei. Al passeig d'Empúries també s'ha obviat la participació de la ciutadania i s'ha respost només després de començar l'actuació i arran les queixes dels veïns de l'Escala i Empúries, malgrat que a la mateixa web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es declara que “La tria de l'alternativa de gestió s'ha de fer amb el màxim consens social i la implicació dels actors de la zona, donant a conèixer el document realitzat i, si cal, discutir cada element en conflicte.” 

Segons l'IAEDEN "l'administració pública hauria de complir els procediments i passar els mateixos tràmits que la resta dels ciutadans. I encara més quan es tracta d'espais naturals protegits. Cada vegada que el Departament de Medi Natural executa treballs forestals a la comarca, a través de la seva empresa pública Forestal Catalana i el seu enginyer responsable per l'Alt Empordà, sorgeixen queixes i protestes de veïns de les zones afectades. Des de l'IAEDEN hem denunciat el procediment d'aquestes actuacions en moltes ocasions per la discrepància entre la gestió intencionada i les actuacions efectuades".