L'Hospital de Figueres rep un dels robots d'alta desinfecció per llum ultraviolada donats per la Comissió Europea

2021-08-19 14:00

 L’Hospital de Figueres ha estat un dels centres de Catalunya que ha rebut un dels robots d'alta desinfecció per llum ultraviolada adquirits per la Comissió Europea, el robot UVD Model B. Aquest aparell permet desinfectar instal·lacions, mobiliari i l’aire dels espais sanitaris en deu minuts, sense posar en risc els pacients ni els professionals, la qual cosa millora i simplifica la neteja de les zones assistencials. En el cas de l’Hospital de Figueres, s’ha destinat al Bloc Quirúrgic com a complement a les tasques de neteja habituals.
El fet de disposar d’aquest robot permet prevenir i reduir la propagació de malalties infeccioses, virus, bactèries, fongs i altres microorganismes orgànics perjudicials. La diferència amb altres tipus d’aparells semblants és que aquest robot és autònom i, un cop configurat, és capaç de prendre decisions i recol·locar-se en l’espai. Això permet que la llum ultraviolada acabi irradiant sobre totes les superfícies de la sala, garantint-ne la correcta desinfecció.

El funcionament del robot és molt senzill: el personal de neteja disposa d’una tauleta per a posar-lo en marxa i configurar-lo. Així, l’aparell pot desinfectar de manera automàtica les sis sales de què disposa el Bloc Quirúrgic de l’Hospital de Figueres, després que s’hi hagi fet la neteja convencional corresponent. Prèviament s’han definit els diferents itineraris, funcions, intensitat i temps que ha de complir el dispositiu, de manera que, sempre sota la supervisió d’un professional, el robot és capaç de desplaçar-se fins a un quiròfan concret, realitzar la desinfecció de l’espai i retornar al punt de càrrega.

El procés que fa l’aparell és un complement a la tasca que duen a terme les netejadores i aporta un valor afegit a la seva feina, garantint la màxima seguretat dels espais assistencials tant per als pacients com per als professionals. A més, un cop finalitzada la desinfecció, el dispositiu envia un informe de cada una de les zones tractades, indicant si s’ha produït algun error durant el procés.

Els robots han estat subministrats per l’empresa danesa UVD Robots, que va guanyar un concurs d’emergència. Aquesta iniciativa forma part de l’esforç de la Comissió Europea per  proporcionar equipaments útils i necessaris als estats membres i ajudar-los a fer front a la pandèmia del coronavirus.

En total, la Comissió destina 12 milions d’euros a adquirir un total de 200 robots repartits entre diferents estats. A Catalunya, a més de l’Hospital de Figueres, l’han rebut els hospitals de Sant Pau i de Sant Rafael de Barcelona, el Comarcal de la Selva a Blanes, el Joan XXIII de Tarragona i el Josep Trueta de Girona. La resta de dispositius s’han donat a centres d’altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol i a diversos països, com són Bèlgica, Dinamarca, Alemanya o Croàcia, entre d’altres.