L’Escala proclamada 50a Ciutat Pubilla

2010-04-25 17:38

El president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran, ha proclamat l’Escala com a 50a Ciutat Pubilla de la Sardana i ha desvetllat el nom de la propera seu: Organyà. D’aquesta manera, la població de l’Alt Urgell prendrà el relleu de l’Escala, que ha iniciat aquest cap de setmana el seu pubillatge.

La reconeguda actriu Vicky Penya ha estat l’encarregada de llegir a l’Escala el Missatge de les Noces d’Or del Pubillatge al Món Sardanista, que ha versat sobre com de difícil era poder ballar sardanes el 1960, quan es va iniciar el concepte de Ciutat Pubilla, i la constant dedicació de l’Escala per mantenir i difondre la sardana, el que l’ha portat a insistir que “cal recordar, per tant, l’esforç, el risc, la tossuderia i l’amor de tots aquells que malgrat el perill i la persecució, van fer-nos el regal de transmètrer-nos i fer-nos arribar una de les expressions més riques i emocionants del nostre patrimoni”. El Missatge al Món Sardanista l’han pronunciat la també actriu Carme Callol i el cantautor escalenc Josep Tero, remarcant el caràcter universalment mediterrani i alhora catalanista de la sardana. Aquest últim, s’ha fet per primera vegada en versió cantada amb composició de Josep Tero.

De la seva banda, el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran, ha exhortat a què “l’Escala sigui esmentada amb admiració i complaença arreu de Catalunya i que la gran rotllana que tindrà per centre el monument a la sardana del vostre municipi, encercli i uneixi tot el país”. Pel que fa a l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, ha expressat que “som conscients de la nostra responsabilitat. Tenim un any per endavant en què hem de fer créixer el món sardanista i el sentiment catalanista. Un any que hem de treballar per a la nostra cultura tradicional i popular des de l’actualitat, i des de la nostra vida quotidiana”.

A partir d’avui l’Escala es converteix en el centre d’atenció de la cultura tradicional i popular catalana. Durant tot un any serà el punt de referència pel que fa a la sardana, la seva defensa i la seva projecció. S’hi celebraran gran quantitat d’activitats sardanistes que repercutiran sobre les facetes socials, econòmiques i festives de l’Escala. 

En l’acte d’avui diumenge, el president de la Federació Sardanista de Catalunya ha desvetllat el nom de la Ciutat Pubilla de l’any vinent que ocuparà el lloc de l’Escala. L’escollida és Organyà, seu dels primers escrits en llengua catalana dels que tenim constància i que, segons Bartomeu Duran, “ha presentat un projecte il·lusionant amb el compromís de tota la població per fer avançar la sardana cap a nous horitzons”.