Les Mosques de la Informació amb regust figuerenc

2017-10-20 12:00

La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha lliurat les Mosques de la Informació 2017, en un acte carregat de simbolisme. Enguany, de manera extraordinària, s’ha volgut concedir de la Mosca de la Dignitat als milers de persones que van fer possible la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, i que van treballar i lluitar de manera pacífica per la llibertat d’expressió i la dignitat de tot un poble.

La reivindicació de la democràcia, del dret a la llibertat d’expressió i d’informació, les crítiques a la repressió duta a terme el dia 1 d’octubre i el record a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez -empresonats per sedició- han marcat la cerimònia d’aquest any.

Tres dels premiats a les Mosques de la Informació 2017 van ser figuerencs: Narcís Genís (Mosca del Col·legi), Olga Reixach (Mosca Borda) i Imma Parada (Mosca Grossa). RCR Arquitectes i el Girona FC van rebre, ex aequo, la Mosca de Sant Narcís.

La Mosca Grossa, la que premia a la persona o entitat que hagi facilitat més la tasca informativa dels periodistes, ha estat per a Imma Parada, cap de comunicació de la Fundació Gala-Salvador Dalí, amb el 32% dels vots emesos. Bàrbara Schmitt, portaveu d‘IAEDEN – Salvem l’Empordà, va obtenir el 32% dels vots; mentre que Jaume Figueras, responsble de premsa de l’Ajuntament de Calonge, va fer-se amb el 18% dels vots, i Montse Codina, responsable de premsa del Consell Comarcal de la Selva, amb l’11% restant. La guanyadora va assegurar que estava molt emocionada pel reconeixement i, també amb humor empordanès, va dedicar el premi a “aquella dona d’ulls saltons” que engegar la polèmica sobre la paternitat de Salvador Dalí i que va acabar amb l’exhumació del pintor.

El primer homenatjat de la nit va ser el també figuerenc Narcís Genís -en Nisso-, per la seva trajectòria professional de més de 40 anys i la seva tasca al capdavant de l’anterior Junta del Col·legi a Girona. L’encarregat de repassar la seva trajectòria i múltiples anècdotes va ser el periodista Salvador Garcia-Arbós, mentre que la Mosca del Col·legi li va lliurar la degana, Neus Bonet. Un Nisso content i emocionat a parts iguals va començar el seu discurs afirmant que la situació que s’està vivint actualment li recorda “els anys més foscos del franquisme”. Després de repassar alguns dels fets més importants en la seva trajectòria tant com a redactor d’El Punt com de quan va ser el president de la Demarcació de Girona del CPC, en Nisso va voler compartir la distinció amb les persones que van formar part de la seva Junta: “l’enyorat Miquel Diumé”, en Jordi Grau, la Rosa Gil, la Susanna Quintana, en David Céspedes, en Jaume Serra i la Laura Fanals, en diferents etapes.

La Mosca Borda se la va endur la responsable de comunicació de l’Ajuntament de Figueres, Olga Reixach, amb el 41% dels vots, va tenir només un vot més que el responsable de premsa del Festival de Cap Roig, Ignasi Ventura (40%). Olga Reixach va ser l’única dels tres “aspirants” a la Mosca Borda que va assistir a l’acte, i va recollir el guardó assegurant que l’acceptava amb “respecte i humor empordanès”.

Foto: David Borrat