'Les fogueres del Pertús' al Consell Comarcal fins al 28 de novembre

2014-11-18 13:00

La sala d’exposicions del Consell acull fins al 28 de novembre una mostra de les il·lustracions del llibre “Les fogueres del Pertús”, escrit per Àlvar d’Orriols i reeditat recentment. L'exposició, que és una mostra artística sobre el camí de l’exili del qual aquest any es commemora el 75è aniversari, es pot visitar durant l'horari habitual d'obertura al públic de les oficines del Consell (de 9 a 14 hores, tots els dies laborables). Està previst que l'exposició sigui itinerant i s'ofereixi a altres llocs de Catalunya.

Àlvar d’Orriols va fer una crònica, escrita i il·lustrada, sobre el seu viatge cap l’exili. D’aquesta crònica autobiogràfica es va publicar, ara fa uns anys, dos edicions escrites en francès i en castellà, però no en català.

És precisament per això que, ja que l’autor era català i la narració succeeix tota a Catalunya, ha estat interessant fer-ne una edició actualitzada en català, tenint en compte, a més, que aquest any 2014 es compleix el 75è aniversari del fi de la Guerra Civil i de la marxa a l’exili. 

Aquesta exposició, doncs, és un recull d’alguns dels dibuixos que il·lustren el llibre i que aporten, en forma de dibuix, una interessant informació sobre la Guerra Civil, els bombardejos i, sobretot, sobre l’exili. 

“Les fogueres del Pertús, diari de l’evacuació de Catalunya” és un llibre escrit per Àlvar d’Orriols, l’any 1939, en què narra de manera àgil i planera la llarga marxa a l’exili, des de Barcelona fins a França, que va patir el mateix autor, així com moltes altres persones i famílies. El llibre, que a més està il·lustrat per nombrosos dibuixos fets per Orriols mateix, és un diari en què s’expliquen anècdotes, vivències, sentiments, emocions… que situen el lector dins d’un malaurat episodi de la nostra història en el qual amb reflexions, diàlegs, narracions… es fa una crònica —escrita i il·lustrada— d’un llarg i tortuós camí: l’exili. 

Aquest llibre vol fer una aportació més a la recuperació de la memòria històrica i, alhora, retre un petit homenatge i reconeixement a la figura d’Àlvar d’Orriols com un personatge il·lustre en la cultura i l’art del nostre país, així com destacar-ne la implicació amb la justícia, la llibertat i la democràcia que, en tot moment, va fer ben palès al llarg de la seva vida, i que no ha estat del tot reconeguda.


 

Lloc de cerca