Les direccions de les escoles públiques de Figueres expressen la seva preocupació per l'estat de l'escolarització a la ciutat

2020-11-02 16:00

Les direccions de les escoles públiques de Figueres han fet públic un comunicat per a "manifestar la nostra preocupació i, en certa manera, el nostre malestar, per la resposta sistemàtica que està donant el nostre Ajuntament de Figueres, i en especial els Governs de la ciutat, a la situació preocupant de l’escolarització en el municipi". 

Recorden que el 28 de novembre de 2018 van mantenir una reunió amb els portaveus municipals on van lliurar un escrit que "exposava una aproximació a la situació educativa de la ciutat en els àmbits següents: matrícula d’educació infantil i primària, infraestructures, ubicació dels centres i cohesió social" sense que hagin rebut resposta. 

També lamenten una manca de comunicació en temes com els de l'Escola Carme Guasch, recorden que "a la reunió que vam mantenir amb l’alcaldessa el dia 16 de gener de 2020, entre altres qüestions, es va acordar que en el moment que es produís el nomenament del nou director
d’Urbanisme de l’Ajuntament, es tractaria el tema de la ubicació de l’Escola Carme Guasch, i es tornaria a fer una reunió amb les direccions per analitzar la situació present i a mitjà termini. En data d’avui no s’ha realitzat la reunió ni tampoc s’ha donat resposta a les propostes que es van plantejar. Al contrari, a través dels mitjans de comunicació ens hem assabentat parcialment dels tràmits que l’Ajuntament està fent per a la construcció del necessari edifici de l’Escola Carme Guasch".

Critiquen també que des del Consell Escolar Municipal "tampoc hi hagut un treball d’anàlisi de la situació de l’escolarització a Figueres, ni de la planificació escolar". Manifesten que "si en els pròxims anys volem una ciutat equitativa i millor, és necessari i urgent que les decisions que es prenguin ara, com la ubicació dels centres educatius, les actuacions urbanístiques, les accions socials, etc. siguin en base a una anàlisi i una planificació tècnica que tingui en compte totes les variables".

Afegeixen que "la planificació escolar en un municipi hauria de tenir com objectiu, assolir les necessitats d’escolarització donant resposta a les necessitats socials, garantint una adequada i equilibrada escolarització de l’alumnat que faciliti la cohesió social".

Finalment insten a l'Ajuntament a treballar des d’una una planificació adequada i consensuada. "Quan parlem del treball en xarxa a la ciutat, hauríem de pensar en una participació real de tots els agents implicats i concebre l’educació en un sentit ampli des de la coresponsabilitat".